Putea fi momentul lor de glorie, dar lăcomia i-a „orbit”: Cum au ratat doi polițiști români capturarea a 3 tone de cocaină. Povestea unei șpăgi de 2.000 de euro

În noaptea de 21 spre 22 martie 2019, Constantin Cătălin Popaene și Tudorel Costinel Bobirnea, agenți la Poliția Rutieră Ilfov, opresc pe șoseaua de centură a Capitalei un Audi argintiu ce tracta un peridoc pe care se afla o șalupă, scrie Ziare.com.

Imediat, ei descoperă că șoferul român al mașinii nu avea permis de Categoria B-E, care să-i permită să conducă un autovehicul cu remorcă. După cum susțin acum procurorii DIICOT, cei doi agenți în loc să cerceteze mașina sau încărcătura salupei, sau să caute în baza de date numele pasagerilor din Audi, acceptă în schimb câte 1.000 de euro pentru a ignora complet acest episod.

Ceea ce nu știau cei doi polițiști era că în mașina oprită în acea noapte se afla un important interlop spaniol, Leon Palacios Ruben Pedro, cunoscut sub pseudonimul de „El Jefe/Șeful”. Bărbatul era condamnat în Spania pentru fraudă și fals în acte, dar misiunea lui în România era una aparte.

Ce cauta „El Jefe” în România

El trebuia să recupereze trei tone de droguri din largul mării, după ce erau lăsate acolo de bărcile ce efectuau un transport de cocaină. Practic, una din metodele prin care traficanții reușesc să eludeze controlul autorităților constă în a lansa la apă, în relativă apropiere a țărmului, drogurile susținute de veste de salvare, spre exemplu, unde ulterior sunt găsite și adunate de alți traficanți care le aduc la țărm.

Iar „El Jefe” venise în România pentru a prelua cele trei tone de cocaină pură cu o valoare de piață de 600 de milioane de euro. Ce aveau să afle mai târziu agenții de poliție Popaene și Bobirnea, este că operațiunea fusese un dezastru, o șalupă plină cu droguri se răsturnase în apele Mării Negre din cauza unei furtuni și, în câteva zile, întreg litoralul avea să fie inundat cu sute de pachete de cocaină.

În șalupă, trei kilograme de droguri

După cum susțin și procurorii DIICOT, care tocmai au finalizat acest dosar, dacă cei doi agenți ar fi făcut verificările necesare, ar fi putut descoperi circa trei kilograme de cocaină în interiorul salupei tractate de mașina în care se afla și „El Jefe”.

În plus, reținerea spaniolului ar fi putut duce la reținerea imediată a celorlalți traficanți care în acel moment încercau cu disperare să părăsească România cu cele aproape două tone de cocaină pe care reușiseră să le recupereze din apele mării. Altfel spus, cei doi ar fi putut deveni eroi. În schimb ei sunt astăzi „trofee” cu care se pot lăuda anchetatorii în acest mega-dosar, după ce traficanții sârbi au părăsit țara împreună cu cea mai mare parte a cocainei.

„Dacă în noaptea de 21/22 martie 2019 nu ar fi abdicat de la îndeplinirea atribuțiilor de serviciu în schimbul obținerii unor foloase materiale, ar fi facilitat identificarea și prinderea în timp util a participanților la infracțiunile de constituire de grup infracțional organizat și trafic intern și internațional de droguri de mare risc”, scriu procurorii DIICOT în rechizitoriul dosarului referitor la faptele celor doi agenți.

O pată pe obrazul Poliției

Vocile din sistem susțin că astfel de exemple reprezintă o pată de rușine pe obrazul poliției și arată că există o cultură a șpăgii susținută de ierarhia locală.

„Unii dintre polițiști nu vor să fie eroi, ci să fie altceva. Dacă au luat câte-o mie de euro, atunci își merită soarta, iar dacă această sumă de bani nu le-a ridicat semne de întrebare înseamnă că nu era pentru prima dată când se întâmplă. Din păcate astfel de cadre reprezintă o pată pentru Poliția Română, și arată faptul că unii caută să vină în Poliție doar pentru că poate reprezenta o portiță pentru șpagă”, este de părere Dumitru Coarnă, liderul sindicatelor din Poliție.

CITIȚI AICI MATERIALUL INTEGRAL

1 COMENTARIU

  1. Adică cu toate că au salarii mai și PENSII SPECIALE, tocmai ca să nu fie coruptibili, ei sunt corupți?
    Experiment eșuat în Rimânia, TOȚI cei cu salarii speciale și pensii speciale NU sunt corecți și nu îsi fac datoria. Vezi și CCR!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here