Putin: De la 1 aprilie, europenii trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc. Germania și Franța se pregătesc pentru momentul în care robinetul se închide brusc

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Germania şi Franţa se ”pregătesc” în vederea unei eventuale opriri a importurilor de gaze naturale ruseşti, după ce preşedintele rus Vladimir Putin a cerut, joi, ca începând de la 1 aprilie plata gazelor naturale să fie făcută în ruble, o cerere pe care statele membre ale Uniunii Europene (UE) o resping, anunţă, la Berlin, ministrul francez al Economiei Bruno Le Maire, relatează AFP, preluată de News.ro.

”Poate exista o situaţie, mâine, în care, în circumstanţe foarte particulare, nu vor mai exista gaze (naturale) ruseşti”, declară Le maire într-o conferinţă de presă comună cu omologul său german Robert Habeck.

”Noi suntem cei cărora le revine să pregătească aceste scenarii şi le vom pregăti”, dă el asigurări.

Rusia va opri livrările de gaze naturale către cumpărători din state ”neprietene” dacă acestea nu trec la plata în ruble de la 1 aprilie, anunţă preşedintele rus Vladimir Putin, vizând Uniunea Europeană (UE), relatează Bloomberg, preluată de News.ro.

Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi că a semnat un decret în care se menţionează că clienţii străini trebuie să plătească în ruble pentru gazul rusesc de la 1 aprilie, iar contractele vor fi întrerupte dacă această condiţie nu se respectă, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„Pentru a achiziţiona gaz natural rusesc, trebuie să deschidă conturi în ruble în bănci ruseşti. Din aceste conturi se vor face plăţi pentru gazul livrat începând de mâine (vineri – n.r.)”, a declarat Putin, într-un discurs transmis la televiziune.

„Dacă astfel de plăţi nu sunt făcute, vom considera că nu sunt respectate obligaţiile de plată de către cumpărători, cu toate consecinţele care decurg din asta. Nimeni nu ne vinde nouă nimic pe gratis şi nici noi nu vom face acte de caritate – asta înseamnă că contractele existente vor fi întrerupte”, a adăugat el.

Decizia lui Putin de a impune plăţi în ruble pentru gaz a dus la o apreciere a monedei ruseşti, care a coborât la niveluri scăzute istorice atunci când Occidentul a introdus sancţiuni severe după declanşarea invaziei din Ucraina, pe 24 februarie.

Companiile şi guvernele occidentale au respins această decizie ca pe o încălcare a contractelor existente, care sunt în euro sau dolari.

Putin a spus că schimbarea este menită să întărească suveranitatea Rusiei şi că aceasta îşi va respecta obligaţiile în toate contractele. Rusia furnizează în prezent circa o treime din gazul Europei.

Vilele din Franța ale miliardarilor ruși, greu de confiscat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here