Putin își premiază acoliții: bulgarul Malinov, acuzat de spionaj pentru Rusia, a primit un „cec gras” la Kremlin

Nikolai Malinov, acuzat de spionaj în interesul Rusiei de către autoritățile de la Sofia, a primit o distincție de stat din partea liderului de la Kremlin, Vladimir Putin.

Nikolai Malinov, președintele unei organizații nonguvernamentale numite Mișcarea Națională Rusofilă și autorul unei strategii care propunere reorientarea politică a țării spre Moscova, a fost acuzat luna trecută de procuratura bulgară de spionaj în favoarea Rusiei.

La Kremlin, Malinov a fost decorat de Vladimir Putin cu Ordinul Prieteniei. Distincția a venit la pachet și cu o recompensă financiară de 2.500.000 ruble (circa 169.000 lei), pentru „merite speciale în promovarea păcii, prieteniei, cooperării și respectului reciproc între popoare”, transmite RFE/RL.

La Sofia, bulgarul a fost acuzat că a primit bani și ordine de la două ONG-uri din Rusia, „Vulturul Bicefal” și „Institutul pentru Studii Strategice”, ambele conduse de un fost general KGB, Leonid Reșetnikov. De asemenea, este bănuit că a dat la schimb informații secrete.

Potrivit procurorului general adjunct al Bulgariei, Ivan Gheşev, plăţile au fost efectuate sub diferite forme, fiind destinate, pe de o parte, companiilor comerciale ale lui Malinov şi activităţilor acestora, iar pe de altă parte, finanţării tuturor evenimentelor care vizau influenţarea politicii interne bulgare.

Informațiile pe care Nikolai Malinov le-ar fi dat celor două grupări rusești au afectat direct securitatea națională a Bulgariei și au fost parte a unui plan de a influența politica externă a Sofiei, a spus procurorul general al Bulgariei, Sotir Țațarov.

„Autorizație judiciară specială”

Pe 10 septembrie, Malinov a fost eliberat din custodia poliției după achitarea unei cauțiuni 25.000 de euro, fiindu-i interzis să părăsească teritoriul țării. Numai că, pe 4 noiembrie, procurorul general Sotir Țațarov a anunțat că bulgarului i-a fost acordată o „autorizație judiciară specială” pentru a părăsi Bulgaria între în perioada 1-5 noiembrie. Astfel, acesta a putut ajunge la ceremonia de la Kremlin.

După ce a primit premiul din partea președintelui rus, Nikolai Malinov a oferit un interviu postului Rossiya-24. Întrebat cum a reușit să ajungă în Rusia, ținând cont de problemele penale cu care se confruntă, Malinov a răspuns cu o întrebare retorică: „Primirea unui premiu de la președintele Rusiei este un argument suficient de puternic pentru justiția bulgară?”. „Da, absolut!”, a spus bulgarul, răspunzând la propria întrebare.

Nikolai Malinov ar fi mers de 30 de ori în Rusia în trei ani.

De asemenea, este autorul unui studiu, intitulat „Cum poate fi realizată reorientarea geopolitică a Bulgariei spre Federaţia Rusă”, în care a trasat cinci direcţii de bază:

  • activizarea sectorului nonguvernamental
  • crearea de site-uri internet
  • crearea unui canal de televiziune
  • crearea unui influent centru de analize
  • crearea unui partid care să devină treptat o forţă electoral

În ceea ce îl privește pe Leonid Reșetnikov, acesta a primit o intedicție de 10 ani de a mai intra pe teritoriul Bulgariei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here