Războiul Rusiei împotriva Ucrainei se află în spatele uneia dintre cele mai dramatice creșteri ale prețurilor alimentelor și energiei din istoria recentă

Sursa: Pexels

Ucrainenii nevinovați sunt cei care suferă efectele militare ale războiului Rusiei împotriva țării lor, iar cetățenii nevinovați din restul lumii sunt cei care suferă efectele economice.

Asta include și cetățenii Republicii Moldova.

Prețurile record pentru energie și alimente se datorează direct invaziei Rusiei în Ucraina.

Decizia imorală și dezastruoasă a Kremlinului de a invada Ucraina a dus inevitabil la creșterea inflației în Europa și în întreaga lume. Dacă te strădui să supraviețuiești, deoarece inflația ajunge la 30% sau mai mult în Moldova, vina este a lui Vladimir Putin.

Kremlinul folosește alimente blocând porturile ucrainene, bombardând infrastructura civilă și împiedicând Ucraina să exporte cea mai mare parte a produselor sale. Până la invazia Rusiei din februarie, Ucraina a fost unul dintre cei mai mari exportatori de cereale și uleiuri vegetale, exportând cereale pentru a satisface consumul a sute de milioane de oameni din întreaga lume.

Când Putin va înceta bombardarea infrastructurii ucrainene, a fermelor ucrainene, când va înceta blocarea porturilor, atunci fermierii ucraineni vor putea reveni la aprovizionarea lumii cu hrană.

Aprovizionarea cu alimente nu ar trebui să fie niciodată o armă. Programul Alimentar Mondial estimează că, dacă războiul va continua, încă 47 de milioane de oameni s-ar putea confrunta cu o insecuritate alimentară acută în acest an, ridicând totalul la 323 de milioane de oameni.

Putin ar putea atenua criza alimentară globală pe care a provocat-o punând imediat capăt războiului său din Ucraina și permițând Ucrainei să-și exporte produsele. În schimb, el încearcă să folosească insecuritatea alimentară ca monedă de schimb cu care să forțeze guvernele străine să ridice sancțiunile.

Comunitatea internațională lucrează din greu pentru a limita daunele cauzate de acțiunile lui Putin. Trebuie să atragem în mod colectiv Rusia la răspundere. Trebuie să prezentăm un front unit, astfel încât guvernul rus să înțeleagă că acțiunile sale care agravează foamea în lume sunt inacceptabile. Și trebuie să facem toate eforturile pentru a atenua consecințele războiului până când Rusia își va schimba cursul.

Regatul Unit sprijină ferm eforturile ONU de a debloca exportul de cereale ucrainene și de a găsi modalități practice de a deschide rute comerciale de transport maritim. Lucrăm cu UE pentru a crește volumul de cereale exportat pe calea ferată, dar cea mai rapidă și mai de impact soluție ar fi ca Rusia să permită accesul în porturile Mării Negre, punând capăt blocadei sale.

Regatul Unit este alături de acele țări și oameni cel mai grav afectați. Vom continua să oferim ajutor umanitar pentru cei care au cea mai mare nevoie de el, protejându-i de consecințele agresiunii ruse. Vom acorda prioritate finanțărilor umanitară, donând 3 miliarde de lire sterline în următorii trei ani. Ieri am anunțat un nou suport direcționat pentru refugiații ucraineni și familiile gazdă din Moldova în valoarea totală de 5 milioane de lire sterline. Această donație va fi gestionată direct de către Programul Alimentar Mondial al ONU în Republica Moldova.

Facem apel la toate țările să mențină fluxul comerțului cu alimente. Orice restricții suplimentare asupra exporturilor ar putea crește impactul asupra aprovizionării globale cu alimente.

Războiul lui Putin este cel care exacerbează criza alimentară globală, nu Occidentul, NATO sau Ucraina. Desigur, mass-media rusă prezintă o imagine diferită – dând vina pe alții pentru criza alimentară. Aceștia acuză „Occidentul” și sancțiunile occidentale sau chiar dau vina pe însăși Ucraina.

Să nu ne lăsăm induși în eroare de propaganda rusă, în fața minciunilor care vin de la Kremlin. În schimb, trebuie să fim foarte clari cu privire la trei lucruri:

Sancțiunile vestice, inclusiv cele britanice nu blochează exporturile de cereale.

Sancțiunile noastre nu vizează alimente.

Sancțiunile noastre nu împiedică Rusia să-și exporte îngrășămintele sau să exporte cereale în țări vulnerabile.

Cetăţenii și Guvernul Moldovei fac tot posibilul pentru a contribui la bunăstarea întregii Europe. Salutăm munca rapidă depusă de autoritățile moldovenești și române pentru a ușura traficul la frontiere.
Războiul Rusiei este cel care împiedică direct alimentele să ajungă pe piața globală. Foamea lui Putin de a restabili Imperiul Rus amenință să răspândească foamea reală în întreaga lume, și crește costul vieții inclusiv aici, în Moldova. În acest sens, Putin fură de la fiecare familie moldovenească.

Oportunitatea României

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here