Presa internațională a întâmpinat cu entuziasm desemnarea oficială a Laurei Codruța Kovesi în funcția de procuror-șef european.

Fostul procuror anticorupţie al României, Laura Codruţa Kovesi, a întrunit o majoritate suficientă a voturilor ambasadorilor statelor membre, pentru a deveni primul procuror public al UE, anunţă EUObserver.

„Kovesi și-a luat revanșa după ani de luptă cu șicanele clasei politice duse până în punctul unei obsesii a guvernului român”, titrează Le Point, iar Reuters și Euronews o descriu pe fosta șefă DNA ca despre un cavaler anticorupție pregătit acum să ducă bătălia la nivelul Uniunii Europene.

Laura Codruţa Kovesi îşi ia revanşa după ani buni de luptă în România împotriva malversaţiunilor clasei politice, până în punctul de a deveni o obsesie a guvernului de la Bucureşti, scrie publicața franceză Courrier International.

Kovesi va deveni primul procuror antifraudă al UE, după ce statele membre au schimbat cursul şi au susţinut-o, în ciuda opoziţiei de la Bucureşti, explică US News, potrivit RADOR.

Financial Times notează: faptul că ambasadorii UE au sprijinit candidatura Laurei Kovesi la şefia noului parchet paneuropean este considerat de susţinătorii ei drept un mare pas în lupta contra infiltrării autoritare înregistrate în mai multe state ale Europei Centrale şi de Est.

În Germania, Die Welt consideră că viitoare numire a Laurei Codruța Kovesi la Parchetul European este o înfrângere pentru guvernul condus de Viorica Dăncilă, iar Der Spiegel subliniază că Parlamentul European câştigă lupta pentru Parchetul European, pentru care Kovesi a devenit un simbol în lupta împotriva autocraţilor.

Candidatura Laurei Codruţa Kovesi s-a confruntat cu multe complicaţii, ea fiind revocată din funcţie de către guvern, după ce a urmărit penal şi a trimis la închisoare numeroşi politicieni, adaugă El Confidencial.

Laura Codruţa Kovesi a fost desemnată oficial, joi, procuror-şef european, printr-un vot în COREPER. Kovesi a obţinut 17 din 22 de voturi exprimate, în condiţiile în care premierul Viorica Dăncilă anunţase că ambasadorul României la UE, Luminiţa Odobescu, va vota împotriva desemnării Laurei Codruţa Kovesi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here