Reacții furibunde în presa italiană faţă de UE după summitul indecis de joi. La Repubblica: „Urâta Europă”

Giuseppe Conte. Foto: Twitter

O Europă „urâtă”, „moartă” – presa italiană de vineri exprimă dezamăgirea şi furia din Peninsulă faţă de Uniunea Europeană, după ce la summitul de joi al Celor 27 s-a decis să se amâne examinarea unor măsuri mai ample împotriva consecinţelor economice ale pandemiei de COVID-19, notează Agerpres, care citează AFP.

La summitul organizat prin videoconferinţă, premierul italian Giuseppe Conte a ameninţat că nu va semna o declaraţie comună dacă Uniunea Europeană nu va adopta măsuri forte, „cu instrumente financiare inovatoare şi în mod real adecvate unui război pe care trebuie să-l purtăm împreună”. În acest context, Cei 27 au convenit „să prezinte propuneri într-un termen de două săptămâni”.

Fatto Quotidiano: „Conte îi spune unei Europe moarte să se ducă la naiba”

Italia, cu a doua datorie publică din zona euro, după Grecia, aşteaptă de la Uniunea Europeană o mai mare solidaritate financiară, însă ţările nordice, în frunte cu Germania, refuză orice mutualizare a datoriilor eurozonei şi orice proiect de „coronabonduri”, comentează AFP.

„Conte îi spune unei Europe moarte să se ducă la naiba”, titrează cotidianul Fatto Quotidiano, în timp ce La Repubblica, cu o linie în mod obişnuit pro-UE, vorbeşte despre „Urâta Europă”.

„Dacă UE nu se pune de acord, proiectul european este terminat”, scrie şi Corriere della Sera, tot o publicaţie proeuropeană, dar care notează ironic că „uniunea nu face puterea”.

„Atunci când numărăm morţii, nu numărăm miliardele”

La rândul său, cotidianul financiar Il Sole-24Ore consideră că UE se află „la o cotitură” şi citează un diplomat european potrivit căruia „atunci când numărăm morţii, nu numărăm miliardele”.

„Ne aşteptăm de la partenerii noştri europeni la loialitate, ne aşteptăm ca Europa să-şi joace rolul, pentru că cu vorbele frumoase nu ştim ce să facem”, a scris pe pagina sa de Facebook ministrul de externe, Luigi Di Maio.

O „Europă lașă”

Fostul preşedinte al Parlamentului European, Antonio Tajani, membru al partidului de opoziţie Forza Italia, s-a arătat şi el furios, avertizând că „o Europă laşă precum cea pe care am văzut-o ieri va fi învinsă de coronavirus”.

„În timp ce se moare şi economia se prăbuşeşte, deciziile sunt amânate peste două săptămâni. Egoismul masochist al susţinătorilor rigorii (bugetare) este miop şi periculos pentru toţi”, şi-a făcut el cunoscută indignarea.

„Odată în plus, Europa îşi demonstrează absenţa, nu există o strategie”, a denunţat la postul Rete4 Luca Zaia, guvernatorul regiunii Veneto, una din cele mai afectate de epidemie.

Italia rămâne ţara europeană cu cel mai greu tribut plătit pandemiei, cu aproape 8.200 de decese.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here