Clipul eMag cu Mihail Șora a ajuns pe masa CNA. Forul audiovizual a analizat spotul eMag, realizat de Papaya Advertising, care a inflamat spațiul public și care a adus și o serie de reclamații la CNA, potrivit paginademedia.ro.

Monica Gubernat, președintele CNA, a cerut intrarea în legalitatea a spotului pentru încălcarea legislației privind informarea corectă. Cu alte cuvinte, oprirea spotului în varianta actuală.

Șefa CNA a explicat propunerea cu citate din reclamațiile primite de la petenți.

Eu voi propune o decizie de intrare în legalitate pe art 93, privind informare corectă. Chit că va fi un vot, al meu, eu nu le pot răspunde acestor oameni că nu există încălcări, când, de fapt, există, din punctul meu de vedere”, a explicat șefa CNA.

Propunerea de intrare în legalitate a spotului a avut doar două voturi „pentru”, Monica Gubernat și Ramona Sorescu. Ceilalți membri au fost împotrivă: Dorina Rusu, Ramona Sorescu, Alex Kocsis, Orsolya Borsos, Nicolaie Bălașa, Gabriel Tufeanu, Radu Herjeu și Răsvan Popescu.

Cu alte cuvinte, CNA a decis că reclama eMag nu are elemente de încălcare a legislației.

Reamintim că spotul publicitar comandat de eMAG și care îl are în centrul său pe filosoful Mihai Șora, parte a unei campanii despre semnificația libertății la 30 de ani distanță de la Revoluție, a provocat controverse pe rețelele de socializare.

Reacțiile negative au pornit de la trecutul lui Mihai Șora, care a fost membru în tinerețe al Partidului Comunist Francez, făcând apoi parte, odată cu venirea la putere a comuniștilor din România, și din PCR. Între anii 1948 și 1951, în anii terorii instaurate de Gheorghe Gheorghiu Dej, Mihai Șora a ocupat funcția de referent de specialitate în cadrul Ministerului de Externe.

Spre exemplu, o replică dură a venit din partea filologului Adrian Papahagi, care îl acuză de impostură pe Mihai Șora: „Detest minciuna și impostura. Când la 30 de ani erai membru al Partidului Comunist Francez, când la 32 de ani, în 1948, te întorceai ca membru al unui partid comunist în proaspăt instalata Republică Populară Română, din care cei persecutați încercau disperați să fugă, când primul tău job după repatriere a fost, timp de 3-4 ani, în Ministerul de externe condus de Ana Pauker, după epurarea lui Neagu Djuvara, Constantin Karadja sau Alexandru Paleologu, când timp de 15 ani ai ocupat funcția de redactor-șef al Editurii de Stat pentru Literatură și Artă, creată de comuniști prin transformarea Fundației Regale pentru Literatură și Artă, în timp ce Blaga sau Arghezi erau marginalizați, iar Noica înfunda pușcăria, nu ne povesti cum ai suferit sub comunism!, a scris Papahagi pe Facebook.

Pe de altă parte, una din reacțiile opuse a venit din partea politologului Vladimir Tismăneanu, care îl consideră pe filosof un „simbol al onoarei”. Tismăneanu, care se trage dintr-o familie ce a aparținut nomenclaturii comuniste, a preluat pe Facebook un mesaj postat de soția lui Mihai Șora, Luiza Șora, adăugând următorul comentariu: „Pentru mine și prietenii acestei pagini, Mihai Șora este un simbol al onoarei. Să-i târăști biografia în noroi este o ignominie. Îmi amintesc de vizitele pe care i le-am făcut de-a lungul anilor, de conversațiile luminoase pe atâtea teme adeseori întunecate (…) Despre Mihai Șora n-am o metaforă mai potrivită decât sintagma lui Geo Bogza: Paznic de far”.

Mai multe despre scandalul Șora puteți citi aici, aici, aici și aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here