Redresarea neașteptată a economiei românești. „Economia României arată că și-a construit o rezistență remarcabilă la șocuri”

Datele pentru primul trimestru din acest an au venit cu o nouă surpriză pozitivă de proporții. Nivelul produsului intern brut a revenit la nivelurile pre-pandemice, mai rapid chiar și decât în cele mai optimiste estimări, scrie Profit.ro.

Creșterea PIB cu 2,8% în primul trimestru față de trimestrul patru al anului trecut a fost cu mult peste estimările analiștilor, care vedeau un avans de 0,1% în termeni trimestriali. Este a doua surpriză pozitivă de proporții în datele economice, după ce în ultimul trimestru din 2020 economia creștea cu 5,3%, și al doilea trimestru la rând când economia României are cea mai mare rată de creștere din Uniunea Europeană.

Economia era la finele lunii martie încă cu 0,2% sub nivelul din primul trimestru de anul trecut (față de o dinamică anuală de -1,4% în T4), dar acum analiștii estimează că este deja recuperat PIB real. Detaliile contribuțiilor la PIB nu sunt încă disponibile – urmează să fie publicate în iulie.

„Indiferent de detalii, totuși, un lucru este cert: în timp ce vorbim, economia este la nivelurile pre-pandemice! Se întâmplă cu un trimestru mai devreme decât ne așteptam și pregătește drumul pentru o creștere a PIB în 2021 care ar putea să facă să pară mică chiar și estimarea noastră optimistă de 5,5%”, arată Valentin Tătaru, economist șef al ING România.

„Din nou și din nou, economia României arată că și-a construit o rezistență remarcabilă la șocuri”.

Andrei Rădulescu, economist șef al Băncii Transilvania, spune că evoluția confirmă relansarea în „V” și faptul că economia a intrat într-un nou ciclu. Banca și-a majorat recent prognoza la 5,4% pentru acest an și la 4,1% pentru următorul an.

BCR revizuiește estimarea privind creșterea economică la 6,7% de la 4,2% în acest an, chiar și peste estimarea de 5,1% a Comisiei Europene. „Avansarea vaccinărilor și ridicarea restricțiilor ar trebui să joace un rol cheie în recuperarea economică. Bucureștiul și câteva alte mari orașe unde populația activă economic este concentrată au rate de vaccinare apropiate sau de peste 40%, deși campania din România mai are încă mult de recuperat”, scrie Eugen Sinca, analist la BCR.

Articolul integral – AICI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here