Reportaj. Bucureştiul, în prima zi fără stare de urgență

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Bucureştenii s-au arătat mai degrabă timizi în a se aventura spre centrul oraşului, în prima zi de la ridicarea stării de urgenţă, preferând să ia calea pieţelor şi magazinelor din apropierea caselor. „Relaxarea” s-a simţit mai mult în traficul rutier, parcurile fiind puţin populate, la fel şi cele câteva magazine deschise, transmite News.ro, într-un reportaj realizat în Capitală.

Vineri, în jurul prânzului, pe traseul de 30 de minute al autobuzului 168 între Valea Argeşului şi Cişmigiu, dintre cei 30 de călători, între care şi copii, doar trei adulţi au considerat că nu este necesar să poarte mască. Iar dintre cei care purtau mască, puţin mai mult de jumătate o purtau corect, adică îşi acopereau şi nasul cu ea, nu doar gura. Totuşi, ar fi de remarcat faptul că există intenţie, mai ales că unele dintre măştile de unică folosinţă etalate erau vizibil uzate.

După zece săptămâni de autoizolare, pe traseu sunt vizibile schimbări în peisajul urban. Dacă în continuare trotuarele din respectiva zonă a sectorului 6 sunt nemăturate, au început să se ivească staţia de metrou de la Răzoare şi puţin din ceea ce va să fie noua staţie de la Eroilor. În plus, pe Ştirbei Vodă colţ cu Berzei a fost ridicată o clădire cu trei niveluri, ceea ce pare să devină un hotel.

Până la Cişmigiu, autobuzul s-a golit aproape în totalitate. În parcul nu foarte populat la puţine minute după prânz, puteau fi auzite comentarii privind situaţia actuală, tinerii se plimbau cu bicicletele sau căutau un colţ însorit pe iarbă. Mai multe persoane urmăreau cu interes acţiunea din iazul cu lebede.

„Cred că ăsta înfoiat e lebădoi”, a spus amuzată o doamnă. „Abia aşteptam să mă pot plimba printre copaci, la soare. Am stat destul în casă şi simţeam nevoia. Sper să treacă în curând nebunia asta, să reuşim să ne relaxăm cu adevărat”.

Traversând grădina, pe bulevardul Elisabeta puţine magazine sunt deschise, magazine cu haine şi încălţăminte, iar clienţii sunt şi mai puţini. Doar în faţă la McDonalds aşteptau câteva persoane să poată intra.

La librăria Humanitas, doar un tată şi fiica lui căutau printre rafturi, iar vânzătoarea a spus că au avut „ceva cumpărători” în prima zi de redeschidere. La frizeria din apropiere de Universitate, activitatea era în plină desfăşurare. În timp ce lipea un afiş cu măsurile de siguranţă, o angajată a confirmat: „Nu avem pe nimeni să aştepte înăuntru, dar sunt programări şi până acum au fost toate onorate”.

Cât priveşte Piaţa Universităţii, la fel ca în Romană, doar porumbeii dădeau roată, marcându-şi teritoriul. Bulevardele Bălcescu şi Magheru vuiau din cauza numeroaselor maşini. Şi aici, câteva magazine, o tutungerie şi două covrigării, serveau un număr modest de muşterii.

Taximetriştii cu mască sunt o raritate în Bucureşti. Dintre cele opt maşini remarcate în timpul traseului, doar un şofer avea faţa acoperită.

Unele localuri cu terase din Cişmigiu şi din apropierea esplanadei de la Universitate au început să facă pregătiri pentru redeschidere, în timp ce pe Calea Victoriei trei serveau deja cafea şi îngheţată ”la pachet”.
Singurul chioşc de presă deschis întâlnit are rafturile aproape goale, însă vânzătoarea spune că îşi face datoria şi îşi face orele de muncă.

Chiar dacă 15 mai însemna şi că muzeele pot fi redeschise, niciunul dintre cele naţionale din centrul Capitalei nu şi-a redeschis porţile vineri. De săptămâna viitoare, unul câte unul, îşi vor relua activitatea parţial sau integral.
LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here