Reportaj New York Times în România, țara cu cea mai mare rată a mortalității de Covid

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Atitudinea anti-vaccin a personalităților religioase de vârf, reiterată și de politicieni cunoscuți și de rețelele de socializare, explică de ce România are acum cea mai mare rată din lume la mortalitatea provocată Covid-19, notează The New York Times.

<< În timp ce un nou val al pandemiei de coronavirus s-a prăvălit peste în Europa de Est, luna trecută, devastând plaja de populație nevaccinată, un episcop al Bisericii Ortodoxe, din sudul României, oferea mângâiere turmei sale: „Nu vă lăsați păcăliți de ceea ce vedeți la televizor – nu vă speriați de Covid”.

Mai important, episcopul Ambrozie, din Giurgiu le-a spus credincioșilor din acest mic oraș românesc, pe 14 octombrie: „nu vă grăbiți să vă vaccinați”.

Episcopul este acum cercetat penal de către poliție pentru răspândirea de dezinformare periculoasă, dar îndemnul său anti-vaccin, reluat de politicieni de seamă, voci influente de pe internet și mulți alții, ajută la explicarea motivului pentru care România a raportat în ultimele săptămâni cea mai mare rată de deces din cauza Covid-19.

Marți, aproape 600 de români au murit, cel mai mare număr înregistrat în timpul pandemiei. Rata mortalității din țară, raportat la populație, este de aproape șapte ori mai mare decât cea a Statelor Unite și de aproape 17 ori mai mare decât cea a Germaniei.

„Acest val este mult mai rău decât celelalte – este ca un război”, spune dr. Anca Streinu-Cercel, care lucrează la cel mai mare spital de boli infecțioase, Institutul Național Balș, din capitala României, București. „Intrăm în saloane, dar nu știm când ieșim”.

Șase ambulanțe care transportau pacienți cu Covid ce aveau nevoie de ajutor urgent așteptau afară ca lucrătorii medicali să le  găsească locuri în saloanele pline.

Ceea ce face creșterea acestor cifre în mod particular dificilă, arată dr. Streinu-Cercel, este faptul că ar fi putut fi evitată cu ușurință. Câțiva, dintre cei care s-au vaccinuat s-au îmbolnăvit grav, afirmă ea, dar acest lucru s-a datorat faptului că sistemul lor imunitar fusese compromis de tratamentul pentru cancer sau alte boli. „Singurul motiv real pentru care cineva este aici, este acela că nu s-a vaccinat”.

Ezitarea față de vaccinare, alimentată de forțe puternice, în mediul online și în lumea reală, a lăsat România cu a doua cea mai scăzută rată de vaccinare din Europa; aproximativ 44 la sută dintre adulți au primit cel puțin o doză, în urmă fiind doar Bulgaria, cu 29 la sută. Per total, Uniunea Europeană se situează la 81 la sută, cu mai multe țări atingând o rată de peste 90 la sută. Complicând lucrurile, România a rămas fără guvern, de luna trecută, când s-a destrămat o coaliție centristă.

Bulgaria, de asemenea, are o rată foarte mare a mortalității Covid, cu spitale deja copleșite, inundate de noi pacienți. Săptămâna trecută, unul dintre marile spitale din capitala Sofia a cerut ca studenții la medicină și voluntarii să-i sară în ajutor.

Letonia, o mică națiune baltică în care ezitarea la vaccin este deosebit de puternică în rândul populației de etnie rusă, a devenit luna trecută prima membră UE intrată în lockdown complet, de la faza incipientă a pandemiei, din 2020. Rusia, unde mai puțin de jumătate din populația adultă a fost parțial vaccinată, și Ucraina, unde rata este sub o treime, au reimpus, de asemenea, restricții radicale, pe fondul cazurilor în creștere.

Rezistența încăpățânată la vaccin într-o gamă atât de largă de țări i-a făcut pe mulți să caute răspunsuri în singurul lucru care le unește: trecutul comunist comun și dezamăgirea larg pe scară largă față de dezordinea și corupția care au urmat.

„Știrile false au o influență imensă asupra populației noastre și, în general, în Europa de Est”, afirmă Valeriu Ghorghita, un colonel de armată care conduce efortul de vaccinare al României. „Lucrul pe care toți îl avem în comun în această parte a Europei este istoria noastră politică a comunismului”.

Sub lideri precum Nicolae Ceaușescu, fostul dictatorul de lung parcurs al României, care a fost răsturnat și executat în 1989, „nimeni nu avea încredere în vecinii săi, nimeni nu avea încredere în autorități, nimeni nu avea încredere în nimeni”, spune colonelul Gheorghiță.

Acest lucru i-a făcut pe mulți oameni să fie suspicioși cu privire la ceea ce oficialii și medicii le spun să facă, mai ales atunci când internetul este plin de experți auto-declarați, sceptici la vaccin, și care sfătuiesc contrariul.

„Toată lumea devine dintr-o dată expert, iar știrile false sunt peste tot, 24 de ore pe zi”, se plânge Silvia Nica, medic șef de urgență, la Spitalul Universitar București. În lipsă de paturi, a ridicat în parcare un cort mare, pentru tratament, și a transformat holul în secție Covid. „Nu m-am gândit niciodată că acest virus va rămâne atât de mult. Suntem cu toții epuizați”.

În timp ce vorbește, un pacient de 66 de ani, bolnav de Covid, Nicu Paul, răsuflă pe un pat din apropiere. Soția sa, Maria, suferind și ea de probleme pulmonare severe din cauza Covid, stă întinsă în patul alăturat. Domnul Paul spune că a lucrat timp de 40 de ani ca șofer de ambulanță și nu s-a îmbolnăvit niciodată – „Dumnezeu m-a salvat”, zice el – așa că a decis să nu se vaccineze pentru că „sunt atât de multe zvonuri despre vaccin încât nu am știut ce să cred”.

România a început să-și vaccineze cetățenii în decembrie anul trecut și a pus programul în sarcina armatei, cea mai respectată instituție a țării, potrivit sondajelor de opinie. A doua instituție de încredere este însă Biserica Ortodoxă, care a transmis semnale mixte cu privire la vaccinuri, Patriarhul Daniel, de la București, spunându-le oamenilor să se hotărască și să asculte doctorii, în timp ce mulți clerici locali și unii episcopi influenți au denunțat vaccinurile ca fiind opera Diavolului.

Colonelul Gheorghiță afirmă ca a fost șocat si perplex de amploarea sentimentului anti-vaccinare. „Ei cred cu adevărat că vaccinurile nu sunt modalitatea adecvată de a opri Covid”, afirmă el, adăugând că acest lucru se petrece în ciuda faptului că „mai mult de 90% dintre decese sunt la persoane nevaccinate”. Bătrânii, cea mai vulnerabilă categorie demografică, au fost cel mai greu de convins, mai arată oficialul, doar 25% dintre persoanele de peste 80 de ani fiind vaccinate.

În centrul Bucureștiului, panouri uriașe afișează fotografii cu pacienți grav bolnavi din spitale, ca parte a unei campanii de zguduire a oamenilor înapoi la realitate. „Se sufocă. Ne imploră. Regretă”, scrie pe panou.

Dr. Streinu-Cercel declară că nu i-a fost comod să încerce să ajungă la oameni speriindu-i. „Ar trebui să vorbim despre știință, nu despre frică, dar frica este singurul lucru care a stârnit atenția populației generale”.

Neîncrederea în aproape toată lumea și în toate este atât de profundă, arată medicul, încât unii dintre pacienții „se sufocăr, dar îmi spun că Covid nu există”.

„Este foarte dificil când atât de mulți oameni neagă orice realitate”, adăugă ea.

Într-un centru de vaccinare din spitalul său, doar un firicel de oameni trece pe acolo, în majoritatea zilelor, deși vaccinurile sunt gratuite și din ce în ce mai necesare, conform noilor reguli care impun deținerea certificatului de vaccinare pentru a intra în multe clădiri publice.

Unul dintre cei care s-a vaccinat a fost Norica Gheorghe, în vârstă de 82 de ani. Femeia spune că a ezitat câteva luni înainte să  facă, dar s-a decis săptămâna trecută, după ce a văzut că aproape 600 de persoane bau murit într-o singură zi. „Mi s-a ridicat părul pe cap când am văzut acest număr și am decis că ar trebui să mă vaccinez”.

La începutul pandemiei, în 2020, în România dezinformarea pe tema Covid a urmat în mare parte teme atinse în multe alte țări, potrivit Alinei Bârgăoanu, profesor de comunicare la București, care monitorizează dezinformarea; oamenii răspândesc teorii ale conspirației sub nume false, pe Facebook, și alte social media.

Dar, pe măsură ce pandemia s-a prelungit, adăugă ea, acest fenomen virtual în mare parte fals s-a transformat într-o mișcare politică, în fruntea căreia se află oameni reali, precum senatoarea Diana Șoșoacă. Doamna Șoșoacă a condus un protest, în nordul țării, care a blocat deschiderea unui centru de vaccinare, denunțând pandemia drept „cea mai mare minciună a secolului”, și a organizat mitinguri anti-mască la București. Videoclipurile ei au atras milioane de vizualizări.

Doamna Bârgăoanu, cercetător în dezinformare, suspectează ca o implicare rusească în răspândirea alarmei privind vaccinurile, dar admite că multe dintre cele mai populare teorii ale conspirației anti-vaccinare provin din Statele Unite, lucru care le face deosebit de greu de dezmințit întrucât „România este o țară foarte pro-americană”.

Colonelul Gheorghiță a apelat la rețelele de socializare pentru a respinge minciunile mai ciudate și s-a întâlnit, de asemenea, cu lideri religioși – creștini, evrei și musulmani – pentru a le cere să nu aprindă flăcările dezinformării. „Nu au datoria de a recomanda vaccinarea, dar au datoria de a nu recomanda opoziția la vaccinare”, afirmă el.

Biserica Ortodoxă este deosebit de importantă datorită influenței sale puternice în zonele rurale, unde ratele de vaccinare sunt la jumătate față de cele din orașe precum București, unde peste 80 la sută dintre adulți au primit cel puțin o doză.

În Copăceni, o localitate rurală, la sud de București, lucrătorii unei mici clinici care oferă vaccinuri s-au declarat îngroziți de tiradele anti-vaccin ale episcopului Ambrozie.

„Mă zbat în fiecare zi să vaccinez oameni, apoi vine el și le spune să nu se deranjeze”, spune Balota Hajnalka, un medic care conduce clinica. >>

În continuarea discuției necesare despre USR

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here