Rogozin, șeful Roscosmos, scos din minți de diplomația americană pe subiectul Iuri Gagarin: „Ticăloșilor”

Foto: Flickr

Directorul agenţiei spaţiale ruse Roscosmos, Dmitri Rogozin, a insultat diplomaţia americană, folosind apelativul „ticăloşi”, pentru că numele cosmonautului Iuri Gagarin nu a fost menţionat în mesajele SUA care marchează 60 de ani de la primul zbor în spaţiu cu echipaj uman, relatează marţi Agerpres, care citează AFP.

Departamentul de Stat al SUA a publicat luni, în limbile rusă şi engleză, mesaje pe reţelele de socializare cu ocazia Zilei internaţionale a zborului în spaţiu cu echipaj uman, sărbătorită în fiecare an la 12 aprilie, însă numele primului cosmonaut care a efectuat acest zbor în 1961, Iuri Gagarin, nu apare în acestea.

„Ticăloşilor. Superputerile nu se comportă aşa”, a scris luni seara pe Twitter Dmitri Rogozin, directorul Roscosmos, un naţionalist rus obişnuit cu declaraţii injurioase.

Rusia a sărbătorit luni cu emoţie aniversarea primului zbor în spaţiu realizat la 12 aprilie 1961 de cosmonautul Iuri Gagarin care, 60 de ani mai târziu, rămâne un erou naţional şi simbolul dominaţiei sovietice în cucerirea spaţiului.

Cu această ocazie, preşedintele Vladimir Putin a declarat că Rusia trebuie să rămână o mare putere „nucleară şi spaţială”, într-un moment în care industria spaţială rusă se confruntă cu dificultăţi.

Anul trecut, şeful Roscosmos s-a arătat indignat de absenţa menţionării numelui lui Gagarin într-un comunicat al Departamentului de Stat al SUA.

„Încercările de a şterge amprenta rusă din istoria lumii nu vor face ca amintirea noastră să dispară, ci pe cea a secăturilor care fac asta de cealaltă parte a oceanului”, a spus atunci Dmitri Rogozin. 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here