România a transportat peste 1,3 milioane de oi anul acesta, în comerțul internațional cu animale vii

Foto: ISU Constanța

Dezastrul ecologic care a avut loc în apele portului Midia, unde s-au înecat 14.000 de oi, atrage atenția asupra unei practici controversate a transportului animalelor vii în condiții greu de imaginat. Anul acesta, țara noastră a transportat 1.384.784 de oi, potrivit datelor Direcției Veterinare Constanța, transmite B1.ro.

„De la începutul anului 2019 până la data de 30.11.2019 au fost exportate un număr de 68.902 capete bovine, 1.384.784 de capete ovine și 153 de capete caprine de către un număr de 51 societăți”, spun cei de la DSVSA Constanța.

În 2018, în urma vizitei făcute de Viorica Dăncilă în țările din Golful Persic, s-a stabilit ca România să livreze statelor arabe 200.000 de ovine. Primul transport, de 70.000 de oi, ar fi trebuit să aibă loc în luna martie, însă, contractul încheiat cu societatea Al Mawashi din Kuweit a devenit ținta unei campanii online organizată de un ONG care atrăgea atenția asupra condițiilor inumane de transport și cruzimilor nejustificate la care sunt supuse animalele vii pe aceste nave.

Campania a fost derulată de Animals International, aripa globală a ONG-ului australian Animals Australia. De altfel, Australia a renunțat la transportul animalelor vii către Orientul Mijlociu tocmai din cauza condițiilor de pe aceste nave.

De altfel, Animals International a trimis Guvernului român filmările făcute pe vaporul Awassi Express pe care au pierit de căldură cel puţin 4000 de oi. Imaginile sunt greu de privit.

Dezastru ecologic în portul Midia

În portul Midia, o navă încărcată cu peste 14.000 de oi a eşuat pe 24 noiembrie, autorităţile portuare reuşind salvarea întregului echipaj.

Însă, din cele 14.000 de oi, doar 254 au mai putut fi salvate, operaţiunea fiind sistată joi seara deoarece în zonele unde pompierii aveau acces nu se mai vedeau animale vii.

Premierul Ludovic Orban a propus interzicerea exportului de animale vii în urma acestui incident. „Să interzici exportul de animale vii este un obiectiv pe termen mediu”, a indicat premierul la Digi24.

Orban a mai spus că anumite instituții și autorități au paralizat în cazul oilor moarte în portul Midia. Premierul a spus că procesul de salvare s-a datorat în mare parte ONG-urilor.

„Ce m-a deranjat, va spun sincer, absența măsurilor luate după primul comandament pentru situații de urgență, paralizia DSV, m-a deranjat de asemenea o atitudine foarte ciudată a autorității navale și a șefului portului Midia”, a indicat premierul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here