România, pe lista scurtă a statelor UE în care evoluția Covid provoacă o „mare îngrijoare”

Sursa: pikist.com

Şapte state membre ale Uniunii Europene, respectiv Bulgaria, Croaţia, Malta, Republica Cehă, România, Spania şi Ungaria, înregistrează o evoluţie a epidemiei de COVID-19 care provoacă o ”mare îngrijorare” şi riscuri crescute de mortalitate, a avertizat joi Centrul European pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor (ECDC), potrivit AFP, preluată de Agerpres.

Conform ultimului raport de evaluare a riscurilor întocmit de această agenţie însărcinată cu monitorizarea epidemiilor, acest grup de şapte ţări au ”un procent mai ridicat de cazuri grave sau de spitalizări”, cu o creştere a mortalităţii ”deja observată” sau ”care ar putea surveni curând”.

Cu 3,1 decese la 100.000 de locuitori, țara noastră a trecut, la începutul acestei luni, pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de Covid-19. Datele apar într-un raport al Centrului European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC). 

La vremea respectivă, Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS, a explicat cauzele acestui fenomen:

  • Este preocupant, pentru că, după România, urmează la distanță apreciabilă Bulgaria, cu 1,5 decese la 100.000 de locuitori, după care toate țările au o cifră mai mică de 1, unele chiar extrem de mică. Asta demonstrează că pacienții din România care fac infecția cu coronavirus în această perioadă sunt, destul de mulți, din categoria persoanelor cu comorbidități, care sunt dispuse la forme mai grave, cu complicații, și din păcate se ajunge și la deces. 
  • E un indicator al capacității sistemului de sănătate de a trata aceste cazuri de infecție cu coronavirus într-o țară din Uniunea Europeană. Avem capacitatea să tratăm acești pacienți, dar nu cu succes. Dar cauza nu putem s-o stabilim în acest moment. 
  • Poate fi vorba de o afectare mai mare la pacienții cu comorbidități sau poate fi vorba despre unele unități sanitare care nu reușesc să trateze toți pacienții sau există unele disfuncționalități. 
  • Noi ne-am stabilizat undeva la 85 de cazuri la suta de mii de locuitori, Bulgaria, cu care mergeam umăr la umăr, a reușit să reducă numărul de cazuri la sub 30. Demonstrează că se poate și într-o țară cu un nivel de dezvoltare comparabil cu cel al României să reducă povara bolii și să intre într-o zonă mai confortabilă din punct de vedere al solicitării sistemului de sănătate. 
  • Noi, în continuare, avem un sistem de sănătate sub presiune. Dar mortalitatea, raportată la numărul populației, este un indicator care trebuie luat în considerare și cred că acolo ar putea fi aduse unele îmbunătățiri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here