Cel mai bogat român este Daniel Dines. A făcut 1,4 miliarde de dolari și vrea un robot pentru fiecare om

Daniel Dines, un programator român de 47 de ani, veteran al Microsoft, ar putea apărea pe numărul 1 în topul Forbes al celor mai bogați români. A creat o firmă care, aproape peste noapte, a devenit lider global pe una dintre cele mai dinamice segmente ale pieței IT.

Compania lui Daniel Dines, UIPath, a pornit din București dar acum s-a extins în toată lumea și lucrează cu nume grele din industrie. Firma are o valoare de piață de 7 miliarde de dolari, iar românul care i-a dat naștere deține încă peste 20%. Asta înseamnă că Daniel Dines are o avere potențială de peste 1,4 miliarde de dolari. Prin comparație, Ion Țiriac apare în cel mai recent top Forbes cu o avere de 1,1 miliarde de dolari.

Daniel Dines a ajuns pe coverta revistei Forbes „The 2019 Cloud 100” dedicate celor mai importante 100 de companii din domeniul „cloud computing”. Informaticianul român este numit „Boss of the Bots” deoarece UiPath cu asta se ocupă, cu boți.

Boții UiPath nu sunt ca cei rusești, folosiți pentru influențarea alegerilor și răspândirea de fake news.

Boții firmei românului sunt mici programe care automatizează sarcini repetitive făcute acum de angajați umani și care consumă mult timp precum întocmirea de tabele, introducerea de date din facturi în aplicații de contabilitate sau procesarea de cereri de asigurări. Forbes, în articolul dedicat lui Daniel Dines, compară aceste slujbe cu cele de centralistă sau funcționar la bancă, care au dispărut aproape de tot o dată cu apariția centralelor telefonice automate și a ATM-urilor.

UiPath nu a inventat acest domeniu, numit „robotic process automation”, dar este bine poziționată ca să-l domine. Firma are 3200 de angajați, birouri în 30 de orașe din toată lumea și un sediu pe Park Avenue în Manhattan.

Acum doi ani, avea sediul în București și doar 150 de angajați.

UiPath are onoarea de a fi primul unicorn românesc. Adică primul startup cu o valoare de peste un miliard de dolari. Dar Daniel Dines are ambiții mari. Vrea să listeze compania la bursă în 2021

„Bill Gates obișnuia să vorbească la Microsoft despre un computer în fiecare locuință. Eu vreau un robot pentru fiecare persoană”, a declarat Daniel Dines, pentru Forbes.

Articolul complet, aici

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here