Rusia „regretă” că raportul AIEA nu acuză Ucraina în cazul centralei nucleare de la Zaporojie.

Ambasadorul Rusiei la ONU şi-a exprimat regretul, marţi, în cadrul unei şedinţe a Consiliului de Securitate, că raportul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) nu indică responsabilitatea Ucrainei, pe care Moscova o acuză că a bombardat centrala nucleară de la Zaporojie, notează AFP, citată de News.ro.

Regretăm că în raportul dumneavoastră (…) sursa acestor bombardamente nu este direct numită”, a declarat Vassili Nebenzia (foto), considerând că acest raport prezentat de la distanţă de şeful AIEA în faţa Consiliului a fost o „confirmare că „singura” ameninţare” la adresa instalaţiei a venit după „bombardarea şi sabotajul forţelor armate ucrainene”.
Anterior, şeful AIEA Rafael Grossi, vorbind prin videoconferinţă, a denunţat faptul că integritatea fizică a centralei „continuă să fie încălcată”, calificând drept „inacceptabil” faptul că instalaţia a fost vizată şi cerând înfiinţarea unei „zone sigure”. „Ne jucăm cu focul”, a spus el.
Însă, după misiunea efectuată la uzină în urmă cu câteva zile, raportul agenţiei publicat marţi are grijă să nu învinuiască una sau alta dintre ţări pentru „pagubele semnificative” observate asupra clădirilor centralei. Deloc surprinzător, occidentalii consideră că este responsabilitatea Rusiei, care ocupă centrala
„În ciuda faptului că Rusia evită să-şi asume responsabilitatea pentru acţiunile sale, Rusia nu are dreptul de a expune lumea la riscuri inutile şi la catastrofe nucleare”, a declarat ambasadorul SUA pentru afaceri politice speciale, Jeffrey DeLaurentis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here