Rusia riscă pierderea suveranității digitale – analiză The Moscow Times

Sancțiunile aplicate importurilor de înaltă tehnologie vor avea un efect devastator asupra industriei rusești, scrie Andrei Soldatov, în The Moscow Times.

<< Rusia a făcut progrese considerabile în privința înlocuirii importurilor, însă noile sancțiuni tehnologice vor afecta puternic industria rusă.

Unele sancțiuni vor avea un efect aproape imediat. De pildă, microcipurile sunt punctul vulnerabil al Rusiei de zeci de ani. În ciuda tuturor eforturilor – URSS construise chiar și un oraș cu unicul scop de a rezolva această problemă – nu s-a înregistrat niciodată un progres relevant. Noile sancțiuni americane „impun restricții la nivelul întregii Rusii asupra unor tehnologii americane produse în alte țări, inclusiv semiconductori, criptare de securitate”, iar Taiwanul a promis deja că se va alătura sancțiunilor impuse Rusiei.

Strategia Rusiei de substituire a importurilor se bazează în mare măsură pe Taiwan: computerele rusești Baikal se bazează pe cipuri produse de TSMC (Taiwan Semiconductor Manufacturing Company), care sunt foarte dificil de înlocuit – TSMC furnizează, de asemenea, cipuri pentru AMD, Nvidia și Qualcomm. Toamna trecută, gigantul producător rus de automobile, Avtovaz, oprise producția pe toate cele trei linii de asamblare din Togliatti din cauza lipsei de cipuri pe fondul crizei globală, dar problemele cu care se confruntă acum sunt mult mai grave și pe termen lung.

Chiar și acolo unde înlocuirea importurilor a funcționat, cum ar fi calculatoarele Elbrus și Baikal din agențiile guvernamentale, au apărut probleme neașteptate. Ministerul de Interne, cel mai mare cumpărător de Elbrus, a provocat un scandal atunci când a adus în discuție revenirea la cipurile Intel, deoarece sistemul care gestiona înregistrările video ale delictelor în trafic se defecta constant, lucru pe care Ministerul de Interne nu îl experimentase niciodată cu sistemele bazate pe Intel. Și asta se întâmpla înainte de introducerea sancțiunilor.

Există două moduri de a ieși din această situație dificilă.

Primul este de a reveni la tradiția sovietică consacrată de a fura tehnologia occidentală. Această variantă o pot cel mai bine înțelege foștii spioni din mașinăria decizională rusească. Doar că ei înțeleg și limitele acestei strategii. Putin însuși remarcase la un moment dat că spionajul tehnologic a fost inutil în Uniunea Sovietică, deoarece industria sovietică nu putea încorpora tehnologiile furate.

În mod ironic, se mai folosesc încă metodele sovietice de rezolvare a problemelor tehnice. Procuratura Generală a constituit recent un departament special pentru a efectua investigații penale împotriva agențiilor guvernamentale și a oficialilor vinovați de instituirea prea lentă a substituirii importurilor. Folosirea sancțiunilor în locul recompensei pentru a obține rezultate în cercetare-dezvoltare amintește de metodele lui Beria, șeful poliției secrete a lui Stalin. Beria se ocupa și de supravegherea – centrelor de cercetare din Gulag – sharashkas – unde inginerii închiși erau forțați să lucreze la dezvoltarea de arme, inclusiv la bomba nucleară. În noul context,, vestea că Rosatom tocmai a achiziționat 15 busturi ale lui Beria, capătă sens.

Faptul că spionajul rus vizează companiile străine de tehnologie nu mai reprezintă un secret de mult timp: este unul dintre motivele pentru care, în urmă cu doi ani, multe corporații americane de software și hardware care aveau echipe de ingineri în Rusia au început să le relocheze. Pur și simplu nu doresc ca personalul local să fie ținta recrutării de către serviciile secrete. Acum, această migrație a inginerilor ruși se va accelera cu siguranță.
A doua strategie de a compensa lipsa de tehnologie este, desigur, a cere ajutor Chinei. Multă vreme, FSB-ul era paranoic în legătură cu posibilitatea de a-i lăsa pe chinezi să pătrundă în sectorul rus al comunicațiilor, dar în vremuri disperate nu mai este loc pentru astfel de rezerve. Rusia pur și simplu nu se află în poziția de a alege – iar chinezii vor exploata la maxim situația.

Asta va marca, de fapt, sfârșitul proiectului rusesc de suveranitate digital – de atâția ani lozinca oficialilor și diplomaților ruși.

Pare că Rusia este condamnată să urmeze calea tehnologiilor furate și a tehnologiilor furnizate de chinezi. Nu se poate spune că este un viitor prea strălucit pentru o țară care s-a mândrit cu faptul că serviciile interne de internet concurează cu succes cu platformele globale. >>

Cum poate fi salvată Ucraina? Răspunsul istoricului Timothy Garton Ash

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here