Săptămână de coșmar pentru leu: Euro atinge un nou maxim istoric. Dăianu avertizează: „Bugetul public nu trebuie jucat la ruleta politicii”

Sursa: Pexels

O nouă zi în care euro atinge un maxim istoric în fața leului. Un euro este cotat joi la 4,8722 lei, în creștere fața de ziua anterioară. 

Miercuri, leul s-a depreciat, miercuri, cu 0,51 bani faţă de euro (0,10%), moneda europeană atingând un nou maxim istoric în condiţiile în care cursul calculat de Banca Naţională a României (BNR) este de 4,8641 lei/euro.

BNR a cotat marţi euro la 4,8590 de lei.

Pe piaţa interbancară, moneda naţională s-a tranzacţionat între 4,8576 şi 4,8670 de lei pentru un euro.

Creșterea cursului euro ar putea avea legătură și cu deciziile luate în Legislativ. Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, avertiza că adoptarea rectificării bugetare în forma modificată în legislativ va duce la deprecierea monedei naționale. 

„Deprecierea monedei naţionale a început în momentul în care (PSD, n.r.) au anunţat moţiunea de cenzură şi au anunţat că vor să revină asupra rectificării bugetare. Există acest risc: în momentul în care această lege ar trece, imediat cursul s-ar deprecia şi ar exista acest risc pentru România să avem o depreciere a cursului, care înseamnă şi inflaţie. Eu atunci i-aş cere lui Ciolacu şi găştii lui să îşi asume deprecierea monedei naţionale. Dacă cursul ar merge mai sus de 5 lei, eu spun că trebuie să vină şi să-şi dea demisia, pentru că sunt direct responsabili pentru ceea ce se întâmplă în perioada următoare. Noi nu vom permite aşa ceva şi vom lua toate măsurile să evităm să ajungem acolo”, a spus ministrul la Realitatea Plus, marți.

Un semnal de alarmă privind bugetul public a avenit și din partea lui Daniel Dăianu, preşedinte al Consiliul Fiscal şi coordonator al Raportului de analiză a convergenţei „România – Zona Euro, Monitor”.

„Dacă nu vom comite greşeala să destabilizăm bugetul public prin decizii iraţionale şi nu vom provoca o criză a leului, iar pandemia va fi ţinută sub control, am putea avea o creştere economică de 4-5% în anul ce vine. Dar trebuie să ţinem strâns cheltuielile bugetului. Trebuie să se evite decizii care vor cauza mare suferinţă oamenilor nu peste mult timp. Mai ales că pandemia nu este învinsă şi criza economică va avea efecte persistente, sechele adânci, chiar dacă revenirea se simte din trimestrul 3 al acestui an. Iar credinţa unora că BNR poate ţine situaţia sub control indiferent de mersul politicii este o naivitate. O depreciere mare a leului ca soluţie la dezechilibrul extern este foarte riscantă, cu efecte indezirabile majore; ca şi o întărire mare a politicii monetare, cu dobânzi crescute. Necazul mare la noi este pe partea bugetară. Bugetul public nu trebuie să fie jucat la ruleta politicii!”, a afirmat, joi, Daniel Dăianu pentru Agerpres, întrebat despre evoluţia economiei în 2021.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here