Scriitoarea J.K. Rowling, autoarea seriei ”Harry Potter”, afirmă că nu o preocupă cum va fi percepută de generaţiile viitoare

Scriitoarea britanică J.K. Rowling a declarat că nu îşi face griji pentru modul în care va fi percepută de posteritate, relatează miercuri DPA/TCA, citate de Agerpres.

Cea mai bine vândută autoare din Marea Britanie, cunoscută pentru cărţile din seria „Harry Potter”, dar şi pentru comentariile referitoare la femeile transgen – acuzate pe scară largă de transfobie – a declarat într-un nou podcast că nu este deosebit de preocupată de modul în care va fi percepută de generaţiile viitoare. „Nu mă plimb prin casă gândindu-mă la moştenirea mea”, a afirmat controversata autoare în vârstă de 57 de ani în primul episod din podcastul „The Witch Trials of J.K. Rowling”, lansat marţi.

„Ce mod pompos de a-ţi trăi viaţa, să umbli de colo-colo gândindu-te: care va fi moştenirea mea? Oricum voi fi moartă. Îmi pasă de momentul prezent. Îmi pasă de cei vii”, a adăugat ea.

Podcastul împărţit în şapte episoade se bazează pe conversaţiile lui Rowling cu Megan Phelps-Roper, fostă membră a grupului anti-LGBTQ Biserica Baptistă Westboro, care „a renunţat la o viaţă marcată de extremism religios în 2012” şi care a denunţat retorica homofobă a bisericii.

Phelps-Roper a contactat-o pe Rowling în speranţa de „a-i înţelege perspectiva” în contextul controverselor care o vizează pe autoare şi a reacţiei violente stârnită de opiniile acesteia – în special cele referitoare la persoanele transgen.

Rowling a respins acuzaţiile de transfobie, însă în ultimii trei ani a declanşat reacţii negative din partea susţinătorilor persoanelor LGBTQ după ce a împărtăşit constant opinii anti-trans pe contul său de Twitter urmărit de 14 milioane de utilizatori.

J.K. Rowling şi-a exprimat sprijinul faţă de o cercetătoare anti-trans care a fost concediată pentru că a scris pe Twitter că „bărbaţii nu se pot transforma în femei”, a „apreciat” mai multe mesaje pe Twitter în care erau exprimate opinii clare anti-trans, a promovat un magazin online anti-trans şi l-a criticat pe liderul Partidului Laburist din Marea Britanie pentru că a spus „femeile trans sunt femei”.

Ea a fost acuzată de transfobie de către organizaţiile pentru apărarea drepturilor persoanelor LGBTQ din întreaga lume. Vedete precum Daniel Radcliffe, interpretul personajului Harry Potter din ecranizările cărţilor din seria cu acelaşi nume şi Anthony Rapp, cunoscut actor de pe Broadway, au denunţat declaraţiile scriitoarei.

Găzduit de Phelps-Roper, podcastul este produs de The Free Press, o companie media fondată de un fost editorialist al The New York Times, Bari Weiss. Acesta este descris de unii susţinători ai drepturilor persoanelor transgen drept „o persoană cheie în promovarea şi transmiterea pe platforme a opiniilor critice pe teme de gen şi anti-trans”.

Potrivit The Free Press, podcastul este un „documentar audio care analizează unele dintre cele mai controversate conflicte din vremurile noastre prin viaţa şi cariera celei mai de succes autoare din lume”.

Primele două episoade ale podcastului au avut premiera marţi. Restul de cinci vor fi difuzate săptămânal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here