Scrisoarea vicepreședintelui afgan, retras în Valea Panjshir, pentru a conduce rezistența ati-talibană: Nu vom negocia predarea

Sursa: Wikipedia

A fugit din capitală spre Valea Panjshir, unde s-a declarat președinte: Amrullah Saleh, fost vicepreședinte al Afganistanului, speră să conducă rezistența anti-talibană. El a scris o scrisoare către DER SPIEGEL pentru a-și explica poziția.

<< După ce fostul președinte al Afganistanului, Ashraf Ghani, a fugit în străinătate, în contextul avansului talibanilor spre capitala Kabul, vicepreședintele, Amrullah Saleh, în vârstă de 48 de ani, s-a îndreptat spre Valea Panjshir. Două zile mai târziu, el s-a declarat succesorul legitim al lui Ghani.

Saleh, împreună cu fiul eroului popular Ahmad Shah Masoud, care a fost asasinat în urmă cu 20 de ani, folosește acum valea ca bază din care să organizeze rezistența împotriva islamiștilor din Kabul. În același timp, se poartă discuții la Kabul între membrii fostului guvern și talibani.

Saleh i-a trimis reporterului DER SPIEGEL, Susanne Koelbl, pe care o cunoaște din întâlnirile anterioare, o scrisoare de mână. A trimis-o prin WhatsApp, „din motive de securitate”, așa cum el însuși spune. Apelurile telefonice sunt prea periculoase din cauza riscului de a fi interceptate. Pe trei pagini, Saleh recapitulează prăbușirea guvernului Ghani, prezice prăbușirea guvernului taliban și numește SUA „naivă.


„Dragă Susanne,

Din motive de securitate, nu aș fi pregătit să vă răspund la întrebări rând cu rând.

Prezența NATO/SUA în Afganistan avea legitimitatea conferită de ONU. Era o prezență sub mandat ONU încă de pe vremea ISAF.

Întotdeauna este nevoie să te așezi și să reflectezi la ceea ce nu a mers bine. Din păcate, nu am acest lux acum. Procesul de la Doha, care nu a fost niciodată un proces, a fost începutul sfârșitului. A fost greșit, înșelător și prost.

(Trimisul special al SUA pentru Afganistan, Zalmay) Khalilzad a ocolit statul afgan și le-a dat legitimitate talibilor. Pentru pakistanezi și talibani, Doha a fost un instrument de înșelăciune pentru a menține comunitatea internațională divizată, sperând la pace, și pentru a nu permite condamnarea campaniei de teroare a talibanilor. Nu au crezut niciodată în soluționarea politică. Au exploatat naivitatea, oboseala și miopia Casei Albe, atât sub Trump, cât și sub Biden.

Statele Unite și NATO ar fi putut (suporta) costul, care scăzuse la (un) minim, și să susțină cei 2.500 de soldați. Nu au făcut-o. Acum plătesc cu reputația, credibilitatea și poziția lor globală. Nu sunt sigur că înțeleg.

Cu toate acestea, încă există o soluție. Ameninți Pakistanul cu sancțiuni specifice, ceri soluționarea politică și acorzi recunoaștere și sprijin politic Rezistenței Naționale din Panjshir.

Pentru noi, nu este vorba despre numărul de soldați și luptători, ci despre voința noastră politică, determinarea și acceptabilitatea narațiunii și a poveștii noastre. Suntem aici pentru a apăra valorile, demnitatea afganilor – pentru a lupta pentru dreptul fetelor și femeilor de a fi ele însele nu umbre fără identitate ale bărbaților. Suntem aici pentru a apăra pluralismul și diversitatea afgană. Suntem în Hindukush, în Panjshir, dar lupta noastră este pentru Afganistan.

Suntem motivați, în suflet, în centrul istoriei. Avem un aranjament politic coeziv. Cu aceste atuuri neprețuite, factorul resurse își pierde centralitatea. Avem nevoie de resurse, fără îndoială. Dar în primul rând este o luptă și o luptă a voinței.

Fostul președinte Ghani (ar fi putut) rămâne și răspunde chemării pământului. Chiar dacă talibanii l-ar fi capturat, trupul său ar fi fost în închisoare, iar sufletul său ar fi fost liber. Acum corpul său este liber. Sufletul său este înlănțuit pentru totdeauna, până la sfârșit.

El putea fi în continuare un motiv pentru care comunitatea internațională să ceară socoteală de la talibani. A fugit și și-a trădat propriul suflet și s-a dovedit că a greșit. Patrioții plătesc sacrificiul suprem.

Dacă talibanii vor fi de acord să ne ofere un orizont de timp cu privire la momentul și modul în care vor implica publicul afgan, masele în procesul decizional, vom fi gata să intrăm în negocieri sincere și serioase. Caracterul statului. (Mecanismul) pentru alegerea șefului statului.

(Adică) agenda. Nu le recunosc Emiratul și nu o voi face niciodată. Nu se va încheia o înțelegere de predare în numele și sub masca soluționării. Cel mai bun confident.

Dacă optează pentru (o) soluție militară, este alegerea lor și suntem pregătiți pentru orice eventualitate. Suntem în Hindukush, dar luptăm pentru Afganistan.

Din punct de vedere geografic, suntem izolați, dar din punct de vedere politic și moral, Afganistanul este alături de noi și nu va deveni niciodată Talibanistan.

Cele bune,

PS: Nu mai pot răspunde la alte întrebări.” >>


 

De ce China nu va reuși să depășească SUA – argumentele prof. Minxin Pei

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here