Semnal de alarmă din SUA: „Închiderea economiei și societății pe o durată nedeterminată poate provoca o perturbare catastrofică, mult mai periculoasă decât virusul”

Veteran în domeniul bolilor infecțioase, ocupând din 1984 funcția de șef al Institutului Național de Alergie și Boli Infecțioase, Anthony Fauci este acum „brand”-ul din SUA al luptei contracronometru împotriva COVID-19. Totodată, Fauci este consilierul principal al președintelui Donald Trump în criza sanitară. The New York Times a purtat o conversație cu el și nu puține sunt detaliile interesante puse pe tapet.

De ani și ani, Anthony Fauci a „profețit” în Congresul SUA, în diverse audieri, că este doar o chestiune de timp până când un virus va face saltul de la animal la om și va da totul peste cap în sănătatea publică și în afacerile internaționale. În 2020, realitatea i-a dat dreptate.

„Suntem într-un război”, spune el în podcast-ul The Daily al cotidianului New York Times. „Adică, cred că ce simțim noi acum simt și generalii, liderii militari în realitatea frontului, într-un război violent.”

Patru, maxim cinci ore pe noapte doarme acum Anthony Fauci. „E ca și când încerci să bei apă dintr-un furtun de pompier. Adică, te trezești și o mulțime de oameni așteaptă să le dai informații. Jurnaliști, congresmeni, legislatori, toți au nevoie să fie ținuți la curent”.

Rețeta unui „coșmar sanitar”

SUA sunt puternic afectate de pandemia de COVID-19, devenind unul dintre focarele majore din lume, unde pandemia evoluează cel mai rapid (234.462 cazuri, dintre care 5.607 morți).

Fauci spune că a înțeles că americanii se vor confrunta cu o problemă uriață de sănătate publică în momentul în care a observat viteza de contagiune a coronavirusului în China și faptul că autoritățile comuniste nu se confruntau cu orice virus, ci cu unul care suferise o mutație. Atunci „am priceput că aveam rețeta unui coșmar sanitar”.

Ce măsuri ar fi trebuit să adopte SUA de la început ca să nu se ajungă la alonja pandemică din prezent? 

„Cred că ne-am sigilat în fața traficului din China destul de repede, ținând cont de momentul în care am realizat ce era pe cale să se petreacă. Poate vă amintiți că am fost criticați pentru că am făcut asta și chiar mai multe critici am primit pentru că am restricționat călătoriile din Europa. Deci, sunt de părere că, date fiind circumstanțele, am fost cu un pas înainte curbei (de contagiune – n.r.) și am acționat relativ repede. Sigur, dacă ai fi știut tot ce se poate întâmpla în momentul în care se desfășura acțiunea, ai fi acționat mai rapid. Dar când te confrunți cu virusuri, aceștia rămân tăcuți și ceea ce tu vezi acum este posibila reflecție a ceva ce s-a întâmplat în urmă cu o săptămână. Și ăsta e motivul pentru care am declarat că dacă voi fi acuzat că exagerez în acțiunile mele, mă voi simți împăcat cu mine însumi…”

Un specific insituțional

Un motiv pentru care s-a răspândit atât de repede coronavirusul în SUA ține și de un anumit specific instituțional al ideii americane de libertate, subliniază Anthony Fauci. În sensul că cele 50 de state au un grad mare de autonomie față de centru, iar fiecare în parte a implementat setul de restricții cu un „grad de interpretare”, ajungându-se astfel de la dezechilibre în acțiunea unitară de combatere a COVID-19 și, prin urmare, la crearea galopantă a focarelor.

„Eu sunt adeptul directivelor mai mult decât alții. Pentru că îmi place claritatea unui mesaj. Cu acest principiu m-am ghidat și-n carierea mea în știință. Dar nu toată lumea este acord cu un ordin care să aplice în același mod la nivel federativ.”

„Și să fiu sincer, nu știu dacă impelmentarea în același fel a măsurilor de către toate statele ar fi făcut vreo difernță.”

„Cea mai mare îngrijorare a mea este că acum avem o prelungire cu 30 de zile a stării de fapt și preocuparea mea este ca poporul american să înțeleagă că este absolut necesar să respecte recomandările, pentru că știm, din experiența altor țări, că relaxarea măsurilor are un anumit impact. Și anume: dacă vom avea +X cazuri sau morți sau –X cazuri sau morți. De asemenea, o altă îngrijorarea este că dacă reduci pericolul la un număr foarte mic de morți, tot nu va dispărea virusul. Nu e ceva ce dispare. Când micșorezi severitatea măsurilor există riscul ricoșeului”, atrage atenția Anthony Fauci.

Închiderea orașelor

În privința închiderii orașelor pentru a bloca răspândirea focarelor, Fauci crede că, deocamdată, trebuie menținut apelul la distanțarea socială, chiar dacă nu toate orașele respectă măsura, cum e cazul în statul Florida. El își pune speranța că autoritățile nu vor fi nevoite să recurgă la metode draconice, după model chinezesc.

„Evident, dacă aplici de mântuială restricțiile moderate nu vei avea rezultate, dar dacă le impui mai rigid… Am fost foarte îngrijorat când am văzut clipuri din Florida cu oameni mișunând pe plajă sau ducându-se în baruri. Am fost foarte, foarte clari, foarte vocali când le-am spus că nu așa se face.”

Virusul „hotărăște”

Un alt subiect abordat a vizat pendulările liderului de la Casa Albă – de la optimism și minimalizarea pericolului, la declanșarea butonului de panică.

„Este evident pentru publicul american că președintele are stilul lui. Însă când discut cu el despre chestiuni de substanță, mă ascultă. Cred că a înțeles mereu gravitatea situației, mai ales acum când cifrele au devenit cât se poate de limpezi.”

În privința unui termen limită pentru distanțarea socială și revenirea la normalitatea cotidiană, Anthony Fauci spune că este dificil de oferit o dată calendaristică. „Nu noi hotărâm perioada de timp, ci virusul. Noi formulăm un interval de timp depinzând de succesul metodelor aplicate în combaterea lui și de pattern-urile dinamicii virusului.”

Pericolul unui blocaj de durată

Însă menținerea unui blocaj socio-economic pe o durată lungă riscă să declanșeze o „perturbare atât de mare, încât vei avea subiecte necorelate cu virusul, precum sărăcia sau alte boli din sistemul de sănătate” care „efectiv” ar putea deveni o problemă mult mai mare decât pandemia.

„Multă lume este dependentă de lanțurile de aprovizionare pentru medicamente, ca să nu mai vorbim despre mâncare. Dacă întrerupi dramatic acest lucru, până la punctul în care nu mai există lanțul, perturbarea societății ar putea fi una de proporții catastrofice. Adică, acesta este lucrul pe care ar trebui să dorești să-l eviți. Acesta este efectul secundar pe care l-ai putea provoca dacă tragi totul pe linie moartă pe o durată nedefinită. Poți să mai câștigi niște etape în lupta cu virusul, dar trebuie să ții cont de ceea ce ai putea declanșa, să nu cumva să rănești mai mult societatea decât dușmanul împotriva căruia lupți.”

Anthony Fauci mai spune că întreaga „nebunie” se va termina când rata de contagiune și rata mortalității vor scădea simultan, adăugând că „actul finalul” va fi obținerea unui vaccin. Doar un vaccin poate împiedica un nou val contagios.

Numai că obținerea unui vaccin ar putea dura chiar și un an, dar asta nu înseamnă că pandemia va fi în lunile următoare la fel de agresivă precum este în acest moment. „Sperăm că o vom ține sub control, ca să nu mai fie atât de înfricoșătoare ca acum. Dar nu va fi o amenințare absentă, ci o amenințare care este aici, cu noi. Până când vom obține vaccinul, trebuie să ne asigurăm că atunci când curba va coborî și nu vom mai avea cazuri, să nu fim atât de naivi încât să credem că pericolul de contraatac nu mai există.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here