alina gorghiu
Sursa foto: Inquam Photos/George Călin

Senatul a votat, marți seară, un proiect inițiat de parlamentarul PNL Alina Gorghiu, care prevede executarea la domiciliu, sub anumite condiții, a pedepselor de până în 7 ani de închisoare. O știre care a trecut aproape neobservată, în contextul pandemiei și a problemelor din sistemul de sănătate, scrie ziare.com.

Proiectul de lege a trecut lejer în Senat, cu 128 de voturi „pentru” și două abțineri, Camera Deputaților este for decizional în acest caz.

Dintre politicieni, doar fostul ministru al Justiției, Raluca Prună, a criticat în termeni extrem de duri proiectul inițiat de senatorul PNL Alina Gorghiu.

*Gorghiu: Reprezintă creionarea cadrului legal

Proiectul a fost inițiat pe 10 decembrie 2019 de senatorul PNL Alina Gorghiu. De atunci, inițiativa a fost avizată pozitiv de Consiliul Legislativ, Consiliul Economic și Social și de Comisia Juridică din Senat.

Senatorul PNL Alina Gorghiu, inițiator al propunerii, a declarat marți că este un proiect care reprezintă creionarea cadrului legal necesar pentru a putea fi implementată monitorizarea persoanelor condamnate cu dispozitive electronice.

Proiectul modifică în esență Codul Penal cu câteva prevederi esențiale care se găsesc în sistemele multor state ale Uniunii Europene. De exemplu, de a introduce o măsură alternativă la pedeapsa închisorii, și anume executarea la domiciliu a pedepsei închisorii, care reprezintă o formă de individualizare a pedepsei și, de asemenea, executarea fracționată a pedepsei închisorii.

Codul de Procedura Penală suportă o modificare esențială, care presupune că instanța se va pronunța asupra revocării și anulării executării la domiciliu a pedepsei închisorii. (…) Se instituie supravegherea prin brățară electronică, se definește noțiunea de imobil în care se execută pedeapsa și se reglementează cazurile în care condamnatul poate părăși imobilul – asta este esență inițiativei legislative„, a detaliat Alina Gorghiu.

Pe site-ul Camerei Deputaților pot fi citite Expunerea de motive și proiectul adoptat de Senat.

*Modificările aduse Codului Penal

În esență, este vorba de o modificare a Codului Penal, unde este introdusă secțiunea „Condițiile executării la domiciliu a pedepsei închisorii.”

Potrivit proiectului, instanța poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii dacă sunt îndeplinite mai multe condițîi:

– Pedeapsa aplicată, inclusiv în caz de concurs de infracțiuni, este închisoarea de cel mult 7 ani;

– Infractorul nu a mai fost condamnat anterior la pedeapsa închisorii mai mare de 2 ani, cu excepția cazurilor prevăzute în art. 42 pentru care a intervenit reabilitarea ori s-a împlinit termenul de reabilitare;

– Infractorul și-a manifestat acordul de a presta o muncă neremunerata în folosul comunității;

– În raport de persoană infractorului, de conduită avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, instanța apreciază că executarea la domiciliu a pedepsei închisorii este suficientă, iar condamnatul nu va mai comite alte infracțiuni, însă este necesară supravegherea conduitei sale pentru o perioada determinată.

Cine nu poate beneficia de aceste prevederi

Nu se poate dispune executarea la domiciliu a pedepsei închisorii în mai multe situații.

– Inițial a fost dispusă suspendarea executării pedepsei sub supraveghere, dar ulterior a fost revocată;

– Infractorul s-a sustras de la urmărire penală ori judecată sau a încercat zadarnicirea aflării adevărului ori a identificării și tragerii la răspundere penală a autorului sau a participanților;

– Faptele reprezintă infracțiuni contra vieții, contra integrității corporale sau sănătății, infracțiuni stabilite asupra unui membru de familie sau asupra fătului, infracțiuni contra libertății și integrității sexuale, infracțiuni de corupție, infracțiuni de serviciu, trafic de persoane sau minori, fraude comise prin sisteme informatice și mijloace de plata electronice contra siguranței și integrității sistemelor și datelor informatice, precum și infracțiuni prevăzute de Legea 143/2000 privind prevenirea și combaterea traficului și consumului ilicit de droguri, republicată.

– Persoană a fost condamnată anterior pentru săvârșirea fie a infracțiunii de evadare, fie pentru cea de înlesnire a evadării ori pentru tentativă la această.

Este obligatorie prezentarea motivelor care au determinat executarea la domiciliu a pedepsei închisorii și atenționarea condmnatului asupra conduitei sale viitoare și a consecințelor la care se expune dacă va mai comite infracțiuni sau nu va respectă măsurile de supraveghere ori nu va execută obligațiile ce îi revin pe durata termenului de supraveghere,” stabilește proiectul legislativ votat de Senat.

În cazul în care persoană condamnată nu respectă măsurile de suraveghere, instanța poate revoca executarea la domiciliu a pedepsei închisorii. În caz de recidivă, executarea la domiciliu a pedepsei închisorii poate fi anulată.

*Apare condamnarea doar în weekend

Proiectul legislativ prevede și executarea închisorii în regim mixt: în timpul săptămânii la domiciliu, în weekend la penitenciar.

În raport de persoana infractorului, de conduita avută anterior săvârșirii infracțiunii, de eforturile depuse de acesta pentru înlăturarea sau diminuarea consecințelor infracțiunii, precum și de posibilitățile sale de îndreptare, cu respectarea condițiilor prevăzute de art 98*1 – 98*7, dacă apreciază că este necesar pentru prevenirea infractorului de la svaarsirea de noi fapte penale, instanța poate dispune individualizarea mixtă a executării pedepsei închisorii: în timpul săptămânii la domiciliu, iar în zilele de sâmbătă și duminică în penitenciar,” se arată în proiectul legislativ.

Una dintre prevederile proiectului este aceea că persoanele condamnate la pedeapsa închisorii pentru care s-a dispus executarea acesteia la domiciliu vor fi supravegheate în permanență prin intermediul unei brățări electronice.

Modul de utilizare a dispozitivului, costurile pe care acesta le presupune, precum și condițiile referitoare la transmiterea, modificarea și stocarea datelor obținute prin supravegherea electronică, se stabilesc prin regulamentul de aplicare a legii.

*Cum se apără Alina Gorghiu

Alina Gorghiu a răspuns criticilor, susținând că prevederile nu se aplică pentru fapte de corupție sau infracțiuni grave și că așa se procedează și în alte state europene.

„Văd că am generat dezbatere în spațiul virtual, cu două propuneri legislative votate, marți, la Senat, de toți colegii senatori PNL, USR, PMP, UDMR, PSD, cu excepția a două abțineri.

Munca de documentare pentru cele două propuneri a început cu destul de mult timp în urmă (pentru prima, chiar din 2016, fiind depusă acum în formă îmbunătățită). Am vorbit despre modificările legislative de sute de ori în spațiul public.

Ambele propuneri au fost depuse anul trecut, în decembrie. Era imposibil de anticipat la acel moment această pandemie sau că propunerile vor ajunge să fie votate fix acum, lucru care să genereze emoție. Acestea doar au urmat procedura, potrivit Regulamentului Senatului.

În al doilea rând, a avut loc o dezbatere publică pe subiect, la care au participat reprezentanți ai Parlamentului, ai penitenciarelor, ai parchetelor, ai CSM, precum și cadre universitare. Observațiile rezultate din această dezbatere, cu specialiștii în domeniu, au fost preluate în ambele propuneri legislative.

De asemenea, proiectele au fost analizate și avizate favorabil de Consiliul Legislativ.

În al treilea rând, prin una dintre propuneri se dorește operaționalizarea, din punct de vedere tehnic, a unor prevederi existente deja în legislația penală, dar care sunt inaplicabile.

Va subliniez că nu este nimeni eliberat din închisoare prin aceste legi. Doar instanța de judecată are prerogativa de a decide individualizarea pedepselor, adică cine execută la închisoare și cine la domiciliu. Doar pentru infracțiuni ușoare!

Nu se aplică celor care au săvârșit infracțiuni de corupție, de serviciu, precum și alte infracțiuni grave (omor, trafic de persoane etc.), după cum se poate observa în imaginea atașată.

Aceste măsuri sunt în legislația tuturor statelor europene și sunt considerate benefice.

Dacă veți avea observații, le aștept. Le depunem că amendamente când vor fi în dezbatere la Camera Deputaților, care este camera decizională. Nu se grăbește nimeni. Toți, dar mai ales eu, ne dorim dezbatere serioasă pe orice inițiativa”, a transmis Alina Gorgiu.

Senatorul PNL a făcut trimitere și către cele două proiecte legislative sin expunerile de motive aferente, de pe site-ul Senatului:

– https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=22542
– https://www.senat.ro/Legis/Lista.aspx?cod=22543

3 COMENTARII

  1. Ma bucur sa aflu ca celor care au gresit o dată în viață și s_au reabilitat singuri…….dar dupa ani de judecată au ajuns în detenție ,unde nici macar nu va puteti imagina cum este,li se acordă o șansă….chiar dacă nu este libertatea….

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here