Judecătoarea Dana Gîrbovan, respinsă de președintele Klaus Iohannis pentru funcția de ministru al Justiției, a explicat, joi, de ce nu a fost de acord cu interzicerea amnistiei și grațierii pentru corupți. ”Și dacă un corupt salvează oameni din incediu?, și-a justificat Gîrbovan poziția.

Președintele a făcut vorbire în motivare la referendumul din 28 mai (n.r. – corect 26 mai) și s-a bazat pe acest referendum pentru a ajunge la concluzia că valorile pe care le împărtășim sunt fundamental diferite. În realitate ce s-a întâmplat la referendumul din 28 mai? Oamenii au votat o justiție independentă. Acesta a fost semnalul și votul pe care cetățenii l-au dat.

Însă, dincolo de simbol, există consecințe juridice, iar la momentul respectiv am atras atenția asupra acestui lucru pentru că cele două întrebări, care de fapt erau mai mult 4-6, nu corespundeau valorilor pe care președintele susține că le-a avut.

Prima întrebare făcea referire la amnistie și grațiere. Nu poți să excluzi în mod absolut o persoană de la dreptul de a fi iertată. Am dat exemplu atunci, că poți avea în închisoare o persoană condamnată pentru corupție, dar într-un moment de cataclism, incendiu ajută alți oameni, sau este într-o circumstanță umanitară deosebit, poate merită clemența statului”, a susținut judecătorul Dana Gîrbovan pentru Mediafax.

Întotdeauna în spatele principiilor sunt oameni. Dacă noi, în numele principiilor călcăm în picioare acești oameni, înseamnă că noi nu am înțeles nimic din democrație și le-am transforma pe toate în carcase goale, în slogane, care adună voturi. Ori a fost datoria mea ca judecător și ca cetățean să le explic și să spun de ce este periculos să se folosească populismul pentru a pune un blam asupra unei categorii de cetățeni, indiferent de cine este vorba”, a mai spus Dana Gîrbovan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here