Soarta acordului de Brexit, decisă săptămâna aceasta

Până la sfârșitul acestei săptămâni, Uniunea Europeană va decide dacă este posibil un acord de Brexit, i-a transmis Emmanuel Macron lui Boris Johnson.

Președintele francez a spus că rămâne de văzut dacă pot fi împăcate propunerile britanicilor cu principiile Uniunii Europene – protejarea pieței unice, a uniunii vamale și a liberei circulației pentru bunuri și persoane.

Boris Johnson i-a răspuns lui Macron că Marea Britanie a făcut un compromis așa că și Uniunea Europeană ar trebui să facă unul echivalent. De asemenea, premierul britanic le-a spus europenilor să nu se culce pe o ureche, crezând că Brexitul va fi amânat după 31 octombrie, că nu va fi.

Britanicii încep săptămâna în forță. David Frost, consilierul lui Boris Johnson pe Europa va merge să discute cu Comisia Europeană, iar Stephen Barclay, ministrul pentru Brexit, va începe un turneu prin capitalele europene, a scris BBC.

Boris Johnson a spus că Marea Britanie va ieși din Uniunea Europeană la 31 octombrie, cu sau fără acord. De asemenea, a afirmat că ultimele propuneri făcute pentru modificarea acordului negociat de Theresa May sunt finale și că dacă nu sunt acceptate, va fi o ieșire fără acord.

Dar o lege îl obligă pe premier să solicite o amânare a Brexitului dacă nu va ajunge la înțelegere cu europenii până la 19 octombrie. Dar, în presa apropiată conservatorilor a apărut informația că guvernul britanic ar discuta cu Ungaria să se opună acordării unei prelungiri, având în vedere că este nevoie de o decizie în unanimitate din partea celorlalte 27 de state UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here