Sondaj Fed: SUA are nevoie de doi ani şi mii de miliarde de dolari pentru a-și reveni după criza Covid-19

Sursa: Pixabay

Economia Statelor Unite va avea nevoie de doi ani şi de alte mii de miliarde de dolari din partea Congresului şi a Rezervei Federale (Fed) pentru a-şi reveni complet din criza provocată de pandemia noului coronavirus, potrivit unui sondaj realizat de Fed şi CNBC în rândul analiştilor, transmite News.ro.

Rezerva Federală a alocat deja o sumă fără precedent de 6.450 de miliarde de dolari, iar cei 36 de participanţi la sondaj au spus că fondurile de susţinere vor urca în medie la 9.800 de miliarde de dolari.

Fondurile suplimentare vor fi oferite până la sfârşitul actualului trimestru, potrivit analiştilor.

Congresul, care a aprobat fonduri de 2.500 de miliarde de dolari, le va suplimenta cu 2.000 de miliarde de dolari.

“Opinia mea este că virusul în sine va dispărea în decurs de un an, dar impactul social şi economic va fi mult mai lung”, a declarat John Kattar, director de investiţii la Ardent Asset Management.

Jack Kleinhenz, economist şef la National Retail Federation, a spus că ”Politicile de reacţie au fost corecte, dar acestea au nevoie de timp pentru a-şi face efectul în economice şi în sectoarele ţintite…Multe afaceri mici sunt în pericol”.

În pofida ajutorului uriaş, respondenţii anticipează că rata şomajului va urca la 19% până în luna august. Rata şomajului ar urma să scadă treptat până în decembrie la 11 şi la 7% până la sfârşitul lui 2021, care ar fi un nivel duplu daţă de cel anterior crizei.

”Cu creşterea şomajului şi a numărului de firme închise…perspectivele unei redresări puternice sunt depăşite de perspectiva mult mai realistă a unei perturbări structurale de lungă durată”, a spus Lindsey Piegza, economistă şefă la firma Stifel.

O proporţie de 3% dintre analişti consideră că economia nu îşi va reveni în totalitate până în trimestrul al doilea al anului 2022. Dar 19% anticipează că economia îşi va reveni până la sfârşitul acestui an, în timp ce alţi 19% cred că acest lucru se poate întâmpla chiar mai rapid, ceea ce reflectă gama largă de opinii legate de viteza şi forţa redresării.

”În timpul pandemiei, producţia şi consumul au fost în mare parte amânate, nu pierdute. Acest fapt mă determină să cred că economia va înregistra o redresare în V, la începutul trimestrului al treilea din 2020”, a scris Rob Morgan, director pentru strategie de marketing la firma US Energy Advisors.

În medie, respondenţii anticipează că PIB-ul SUA va scădea cu 24% în acest trimestru, declin urmat de o creştere de 4,7% în trimestrul al treilea şi o evoluţie solidă în trimestrul patru. Creşterile nu vor putea compensa însă pierderile din primul semestru, pe ansamblul acestui an fiind prognozat un declin de 5%.

Mark Zandi, economist şef la agenţia de rating Moody’s Analytics, consideră că descoperirea unui vaccin este esenţială pentru ca economia să îşi revină.

”Până atunci, orice redresare va fi dificilă, caracterizată de blocarea creşterii şi de o rată a şomajului aproapiată de 10%. Şi, chiar şi atunci, nu ne vom reveni complet înainte de jumătatea deceniului”, a apreciat Zandi.

Dobânda de politică monetară a Fed va rămâne aproape de zero în acest an şi va urca la 1,9% în 2021, potrivit analiştilor.

Sondajul a fost realizat săptămâna trecută, de joi până sâmbătă.


LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here