Spaima de coronavirus, motiv de speculă pe site-urile de vânzări din România. Mască chirurgicală, creștere a prețului cu 2.000%

UPDATE: Consiliul Concurenţei investighează comportamentul companiilor care comercializează produse şi echipamente de protecţie medicală, în contextul scumpirii masive a acestora, a declarat Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.


Epuizarea stocurilor de măști chirurgicale în România se dovedește a fi – previzibil – mană cerească pentru speculanții de pe site-urile de vânzări.

Până la această penurie, o mască chirurgicală costa în farmacii între 1-2 lei. În unele farmacii se vindeau chiar și mai ieftin – 0,50 bani.

Acum, pe măsură ce declanșarea focarelor de coronavirus din Italia și-a propagat, prin prisma diasporei românești din Peninsulă, panica în țara noastră, iar farmaciile au început să fie luate cu asalt de cumpărători, comercianții de pe site-urile de vânzări online profită de context.

Pe eMAG și CEL stocurile sunt în acest moment indisponibile.

Potrivit unor surse, un set de 50 de măști chirurgicale se vindea pe eMAG cu 499 de lei, ceea ce înseamnă un preţ per bucată de 10 lei, o creştere de 2.000% faţă de acum o săptămână, înainte de începerea crizei epidemiologice la nivel european.

Ultimul preț consemnat pe Google privind comerializare pe CEL este 368 lei/ set 50 bucăți, adică 7,36 lei bucata.

Pe OLX, în schimb, încă se mai găsesc măști chirurgicale, la următoarele prețuri:

Un utilizator OLX vinde un set de 9 măști cu 100 lei (!) bucata – total, 900 lei.

Problema e că nu poți folosi o singură mască întreaga zi. Medicii recomandă ca acestea să fie schimbate o dată la 3 ore.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here