JURNAL DE CORONAVIRUS | 25 februarie: Cei 300 și un semi-fake news despre comunicatul adresat românilor ortodocși din Italia

Prin vizorul teoriei, pentru o pandemie globalizarea acționează ca un fel de motor turbo. Prin vizorul practicii, minciuna e cel mai scurt drum spre casă. Ne-o demonstrează 300 de romi care au fugit mâncând pământul de frica virusului din Bergamo și s-au întors în Suceava, păcălindu-i pe vameși că vin din Germania.

Furnicarul de mașini și microbuze s-a oprit în satul bucovinean Mironu. Întrebat de presă dacă s-a dus să verifice situația la fața locului, primarului i-a sărit inima: „Ce, sunt nebun? Să te duci dumneata să vezi”.

Jumătate de fake news

O știre trunchiată a circulat pe rețelele de socializare și pe câteva site-uri. Este vorba despre un comunicat al Episcopului Siluan al Italiei către ortodocșii din Peninsulă.

Comunicatul a fost rapid ridicat la fileu de „intelighenția” cool și dopată cu like-uri, în frunte cu Lucian Mândruță, cândva monolog de serviciu al lui Silviu Brucan, acum negustor de „etici” pe Facebook.

Comunicatul conținea și următoarea mențiune: „Recomandăm tuturor clericilor, monahilor și credincioșilor din eparhie să respecte cu strictețe prevederile tuturor Ordonanțelor emise de instituțiile centrale sau locale ale administrației publice sau sanitare italiene, precum și toate recomandările de imediată necesitate în ceea ce privește igiena și sănătatea publică.”

Ca să iasă glumița anti-BOR, Mândruță a ras tocmai această parte. Se înțelege: prin contrast, răspunsul bisericii să pară un hrisov de comună primitivă.

Nene, misiunea duhovnicească a bisericii se bazează pe Sfintele Taine și actul rugăciunii. Ce-ați vrea, biserica să se ocupe cu cercetarea medicală, să facă rapoarte OMS, să trimită călugări în aeroporturi să ne scaneze frunțile? Asta ar fi o comunicare bună? Vreți PR de Huawei la fiecare parohie? Fac o comparație vulgară: e ca și când îți duci mașina în service și te întinzi pe podea zicându-i mecanicului să te psihanalizeze.

Un pic mai târziu, după ce și-a luat caimacul de senzaționalism ieftin, Mândruță și-a completat postarea: „Later edit: credincioșii m-au rugat să pun și citatul în care preotul recomandă și regulile de igienă”.

Pe 5 mai 1426, supus unor chinuri groaznice, torturat de otomani, Marele Mucenic Efrem cel Nou își dădea duhul pentru credința sa. Atârnat cu capul în jos de un pom și bătut cu fierul, apoi spintecat în zona buricului cu un țăruș de lemn încins, pentru că refuzase să devină musulman. Și apoi te uiți în 2020 la postarea lui Mândruță.

Unul dintre site-urile care au propagat știrea în stil Mândruță a fost și RFI, care între timp a șters-o, însă a rămas „vestigiul”:

Măști la 10 lei

Între timp, specula cu măști chirurgicale e în floare pe site-urile de vânzări din România. Dacă săptămâna trecută, până să bubuie psihodrama, prețul unei măști era 1-2 lei, după ce multe farmacii și-au epuizat stocurile, prețurile au urcat la 10 lei în magazinele online. Ba chiar un neam prost vinde un set de nouă măști cu… 900 de lei, 100 de lei bucata.

Universul.net va consemna zilnic, în format diaristic, evoluția virusului în România – de la informații concrete, la detalii de atmosferă socială mai mult sau mai puțin colorate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here