Spitalul Modular de la Lețcani se redeschide sub conducerea MApN. Forțele Aeriene vor putea transporta pacienți COVID în țară

Spitalul Modular de la Lețcani, județul Iași, cel mai mare spital de acest tip din țară, se va redeschide sâmbătă, după 8 luni în care nu a fost folosit, iar o echipă medicală a Ministerului Apărării Naționale (MApN) va prelua managementul unității medicale, pentru a trata pacienți Covid-19. Totodată, toate cele 11 spitale militare și cele trei unități sanitare mobile din București, Constanța și Timișoara își vor extinde gradual capacitatea de tratare a pacienților cu Covid-19 pentru forme ușoare, medii sau severe. Forțele Aeriene Române vor pune la dispoziție aeronave pentru transportarea pacienților sau echipamentelor în țară sau străinătate.

„La solicitarea Departamentului pentru Situații de Urgență, o echipă medicală formată din 25 de persoane constând în medici, asistenți medicali, brancardieri, va prelua de sâmbătă, 9 octombrie, managementul Spitalului Modular de la Lețcani, județul Iași, astfel încât această unitate medicală mobilă să înceapă tratarea pacienților COVID-19.

Totodată, ministrul apărării naționale a dispus măsuri de creștere a capacității de acțiune pentru prevenirea și combaterea îmbolnăvirilor cu COVID-19 și de vaccinare a populației la nivel național, astfel:

Forțele Aeriene Române vor pune la dispoziție capabilitățile de transport aerian necesare, adaptate pentru transport pacienți sau materiale sanitare destinate prevenirii infectării cu virusul SARS-Cov-2, care vor putea efectua, la solicitare, în cel mai scurt timp, misiuni în țară sau în străinătate.

Toate cele 11 spitale militare și cele trei unități sanitare mobile din București, Constanța și Timișoara își vor extinde gradual capacitatea de tratare a pacienților cu COVID-19 pentru forme ușoare, medii sau severe.

În același timp, rețeaua sanitară proprie a MApN continuă să asigure zilnic 34 de fluxuri de vaccinare cu vaccinurile Pfizer și Moderna, în cele 11 spitale militare din București, Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Pitești, Sibiu și Timișoara, la care se adaugă Institutul Național de Medicină Aeronautică și Spațială «Gl. Aviator Victor Atanasiu», Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Medico-Militară «Cantacuzino» și Centrul de Diagnostic și Tratament Ambulatoriu al Armatei (CMDTA) «Acad. Ștefan Milcu» din București.

Suplimentar, începând de luni, 11 octombrie, în cadrul centrelor de vaccinare care funcționează în spitalele militare din Brașov, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Focșani, Galați, Iași, Pitești, Sibiu și Timișoara va fi înființat și câte un flux de vaccinare cu serul Johnson&Johnson, iar în București va funcționa, de la aceeași dată, un flux cu acest vaccin la CMDTA «Acad. Ștefan Milcu», din strada profesor Grigore Cobălcescu nr. 26”, arată un comunicat al Ministerului Apărănii Naționale.

Cel mai mare spital mobil din România a fost închis din ianuarie 2021

Format din 100 de containere, Spitalul Mobil de la Leţcani este cel mai mare spital mobil din ţară. Containerele au fost achiziţionate în urmă cu aproape un an de Consiliul Judeţean Iaşi şi Consiliul Judeţean Neamţ, două dintre judeţele care fac parte din Agenţia de Dezvoltare Intercomunitară (ADI) Euronest, pentru suma de 13 milioane de euro.

Spitalul Mobil de la Leţcani avea o capacitate previzionată de 256 de paturi, 103 fiind pentru terapie intensivă şi trei paturi de terapie pentru blocul operator, conform Agerpres.

La începutul lunii septembrie 2020 spitalul mobil de la Leţcani a fost predat spre folosinţă, pe perioada pandemiei de COVID-19, Spitalului de Boli Infecţioase „Sf. Parascheva”. El a devenit operaţional de la mijlocul lunii octombrie şi a funcţionat până în luna ianuarie 2021.

Iniţial s-a anunţat că spitalul va fi închis pentru câteva zile, timp în care se vor face lucrări de dezinfectare şi sterilizare, precum şi lucrări de mentenanţă, însă de atunci spitalul nu a mai fost redeschis.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here