„Sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică”, reevaluat. Este de 5.660 lei la magistrați și de 2.300 lei la medici

Foto: Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, afirmă că un magistrat care câştigă un salariu de 29.000 de lei beneficiază de un spor de risc şi suprasolicitare neuropsihică de 5.660 de lei, valori duble faţă de cât câştigă un medic, transmite News.ro. Turcan anunţă că acest spor, ca şi altele, va fi ”evaluat” în viitoarea lege a salarizării.

Raluca Turcan a enumerat, miercuri, într-o emisiune la Antena 3, unele sporuri de care beneficiază bugetarii şi despre care susţine că trebuie evaluate în viitoarea lege a salarizării din sistemul public.  

În acest context, Turcan a dat exemplu sporului ”de risc şi suprasolicitare neuropsihică”, a cărui valoare este, în cazul medicilor, la mai puţin de jumătate faţă de cel de care beneficiază magistraţii.  

”Sporul de risc şi suprasolicitare neuropsihică, să ştiţi că sunt categorii profesionale care îl consideră necesar, dar el este extrem de disproporţionat. Un magistrat are un salariu de bază de 29.269, cu un spor de solicitare neuropsihică de 5.660, în timp ce un medic are un salariu de bază de 15.256 şi un spor de solicitare neuropsihică de 2.300 de lei. Vom evalua acest spor, da”, a declarat Raluca Turcan, miercuri seară, la Antena 3.  

Ea a explicat că acest spor există pentru angajaţii din Educaţie, unde este nevoie, însă, de creşterea grilei de salarizare rămasă ”mult în urma altor categorii profesionale”. Turcan a vorbit din nou depsre sporul de confidenţialitate.  

”Sporul de confidenţialitate: sunt anumiţi inspectori care au salariile de bază între 6.000 şi 9.000 de lei, iar sporurile de confidenţialitate între 600 şi 1.400 de lei pe lună, în condiţiile în care prin lege ei sunt obligaţi să respecte condiţiile de confidenţialitate. Din punctul nostru de vedere, acest spor ar trebui să dispară”, a mai declarat Turcan.  

În ceea ce priveşte sporul de calculator, Turcan a spus că acesta ”nu îşi are rostul”. Cât despre sporul de condiţii periculoase, care este acordat la salariul de bază, Turca afirmă că ar trebui raportat ”la nişte factori exteriori”.  

Ea a precizat că există şi categorii profesionale ”care au nevoie de sporuri”, iar evaluarea acestora trebuie să se facă cu prudenţă. 

1 COMENTARIU

  1. Eu sunt profesor si sporul de suprasolicitare psihica este de 300 de lei, si sa nu vina cineva sa-mi spuna mie ca e comparabil stresul unui profesor cu 5 clase de cate minim 25 de elevi in fata, cu cel pe care-l are un magistrat. Cat sunt de ordinari si ce clasa corupta in maduva avem, situatia asta arata ca magistratii au stiut cum sa-si negocieze sporuri si pensii speciale uriase, mizand, mai bine spus santajand clasa politica infractoare pe care-o avem de 30 de ani in frunte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here