Stelian Ion, despre pensiile magistraţilor: Sunt invitaţie să ieşi la pensie de foarte tânăr

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Stelian Ion, cataloghează drept „o aberaţie” modul în care a fost gândit sistemul de pensii de serviciu de care beneficiază magistraţii şi susţine că marea problemă este faptul că pensia depăşeşte ultimul venit net, ceea ce încurajează ieşirea din sistem, transmite News.ro.

„Problema, eu o văd mai ales în următorul aspect: faptul că pensia depăşeşte ultimul salariu, depăşeşte ultimul venit net, ceea ce e o mare problemă. E o invitaţie să ieşi la pensie de foarte tânăr, imediat cum ai împlinit vârsta. Dacă pensia ta e mai mare decât salariul e o poară deschisă, o invitaţie să părăseşti sistemul, ceea ce e o mare problemă”, a afirmat Stelian Ion, joi seară, la Digi 24.

El cataloghează drept „o aberaţie” modul în care a fost gândit sistemul pensiilor speciale. Conform ministrului, în cadrul unor dezbateri avute recent cu magistraţii, aceştia au formulat propunerea „de bun simţ” ca pensia să nu mai poată depăşi ultimul venit.

El susţine că pentru un „sistem corect” de justiţie sau de educaţie magistraţii, profesorii trebuie bine plătiţi, adăugând că „problema este să primeşti ceva în schimb de calitate”.

„Buna măsură trebuie să fie într-un salariu bun al magistratului, într-o pensie bună şi într-un act de justiţie care să se regăsească în acele sume”, concluzionează ministrul, precizând că nu trebuie să existe „diferenţe atât de mari” între pensiile magistraţilor şi cele bazate pe contributivitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here