Studiu MedLife: Tulpina britanică, monopol în Republica Moldova şi România

Foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Grupul MedLife anunţă că a secvenţiat un prim lot de 94 de probe provenite din Republica Moldova, dintre care 93 au fost identificate cu tulpina britanică – B.1.1.7, cea din urmă probă fiind cu tulpina veche a virusului SARS-CoV-2, transmite News.ro.

Totodată, MedLife a continuat să monitorizeze situaţia şi pe teritoriul României. Astfel, pe cele 94 de noi probe evaluate a fost identificată exclusiv tulpina britanică, fără alte tulpini de interes epidemiologic.

Sistemul Medical MedLife a extins studiul de secvenţiere desfăşurat cu fonduri şi resurse proprii, prelucrând un prim lot de 94 de probe provenite de la pacienţi din Republica Moldova, se arată într-un comunicat de presă transmis, vineri, de companie.

Dintre acestea, 93 au fost identificate cu tulpina B.1.1.7, originară din Marea Britanie. Astfel, în baza rezultatelor, specialiştii diviziei de cercetare a Grupului MedLife atrag atenţia asupra probabilităţii ca această tulpină să devină dominantă şi pe teritoriul ţării vecine, aşa cum a devenit şi în România.

„În urmă cu doar o săptămână, anunţam o prevalenţă de 100% a tulpinii britanice pe un lot de probe provenite de la pacienţi din România. Din păcate, nici vecinii noştri nu stau mai bine. Pe baza rezultatelor obţinute, există o probabilitate ca tulpina B.1.1.7 să devină dominantă şi în Republica Moldova. Totuşi, informaţiile obţinute în urma secvenţierii nu ar trebui să ne suprindă, având în vedere situaţia alarmantă cu care se confruntă Moldova în această perioadă şi gradul ridicat de transmitere a acestei tulpini. În continuare, accentul trebuie pus pe secvenţiere, pentru monitorizarea noilor tulpini, şi pe creşterea capacităţii de vaccinare”, a declarat Dumitru Jardan, biolog şi coordonator al studiului de secvenţiere derulat de MedLife.

În afară de tulpina britanică, până în prezent nu au fost identificate alte tulpini ale coronavirusului pe teritoriul Moldovei

Totodată, echipa diviziei de cercetare MedLife a anunţat că nu au fost identificate alte tulpini de interes epidemiologic pe lotul de probe provenite din Republica Moldova. De altfel, până în prezent, autorităţile moldovene nu au anunţat prezenţa tulpinilor braziliană sau sud-africană pe teritoriul ţării lor. În schimb, primele cazuri de infectare cu tulpina britanică au fost anunţate în a doua jumătate a lunii martie, în urma expedierii unui lot de 23 de probe către un institut de virusologie din Berlin. Dintre acestea, 11 probe au fost confirmate cu tulpina originară din Marea Britanie.

„Rezultatele obţinute pe bază de secvenţiere indică faptul că în acest moment riscurile de a contacta alte tulpini decât cea britanică în zonele de tranzit de la graniţa cu Republica Moldova sunt mici. Vom continua să evaluăm situaţia, astfel încât odată cu identificarea unor noi tulpini de inters epidemiologic să putem anunţa imediat autorităţile”, a declarat Mihai Marcu, preşedinte & CEO MedLife Group.

În România, pe noul lot de probe evaluat nu au fost identificate şi alte tulpini decât cea din Marea Britanie

Pe lângă procesul de secvenţiere desfăşurat pentru Republica Moldova, MedLife a continuat să monitorizeze situaţia şi pe teritoriul României. Astfel, pe noul lot cu cele 94 de probe evaluate a fost identificată exclusiv tulpina britanică, fără alte tulpini de interes epidemiologic. Compania va continua să monitorizeze situaţia la nivel naţional, luând în calcul metoda de prescreening pentru a creşte capacitatea de evaluare în perioada următoare.

Compania este în discuţii avansate şi cu alte ţări învecinate pentru a continua secvenţierea

„Adiţional procesului de monitorizare a pandemiei la nivel local, vrem să continuăm să evaluăm situaţia epidemiologică la nivel regional. De altfel, suntem în discuţii avansate cu mai multe ţări vecine pentru a prelua probe în vederea secvenţierii. În felul acesta ne propunem nu doar să monitorizăm pandemia, dar şi să identificăm eventualele riscuri din zonele de tranzit”, a explicat Mihai Marcu.

MedLife a iniţiat cu fonduri şi resurse proprii un demers de secvenţiere a genomului virusului SARS-CoV-2, oferind autorităţilor informaţii despre originea şi evoluţia coronavirusului. Până în prezent, divizia de cercetare a companiei a prelucrat peste 60% din totalul probelor secvenţiate la nivel naţional, identificând 331 de cazuri de infectare cu tulpina britanică şi 2 cazuri de infectare sud-africană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here