SUA vor riposta vamal împotriva statelor care au impus taxe giganților digitali

SUA nu renunță la planurile de a „lovi” șase state care au impus taxe digitale asupra companiilor cu tarife vamale care ar putea însuma un miliard de dolari anual, notează Bloomberg.

Bunuri care intră în SUA, de la piane austriece și carusele britanice și până la covoare turcești și hamsii italiene, ar putea deveni obiectul unor taxe vamale de 25% din valoarea lor, potrivit unor documente făcute publice de Reprezentantul Comercial al SUA (USTR). Tarifele reprezintă răspunsul SUA la impozitele adoptate de statele în cauza asupra veniturilor companiilor digitale multinaționale, precum Amazon și Facebook.

În toate cele șase cazuri, propunerile de tarife anunțate de USTR s-ar ridica la echivalentul veniturilor pe care fiecare stat în cauza le-ar obține din taxele digitale impuse companiilor americane. Valoarea anuală cumulată a acestor tarife ar fi de circa 880 de milioane de dolari, potrivit calculelor Bloomberg.

Pentru evitarea impunerii de taxe naționale, la nivelul OECD există o propunere pentru o taxare unitară, însă aceasta nu se bucură la ora actuală de consens politic.

Asociația Internetului, din care fac parte companii precum Amazon, Facebook și Google, a salutat decizia USTR.

Acțiunea „este o afirmare importantă împotriva acestor bariere comerciale discriminatorii, impuse în timp ce SUA încearcă să găsească o soluție viabilă la nivelul OECD”, se arată într-un comunicat al organizației patronale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here