Sultanul Qaboos al Omanului a murit, vărul lui i-a luat locul. Legăturile României cu acest stat arab

Noul Sultan Haitham al Omanului

Sultanul Qaboos din Said al Said al Omanului a murit vineri seară, la 79 de ani, după aproape 50 de ani pe tronul pe care l-a preluat de la tatăl lui. Era cel mai longeviv lider al lumii arabe, fiind recunoscut ca un factor de stabilitate într-o regiune frământată de tulburări și conflicte.

Sultanul Qaboos nu a fost căsătorit și nu avea copii, așa că un moștenitor aparent nu exista. Monarhul pusese numele moștenitorului pe care îl dorea într-un plic sigilat, care fusese lăsat în palatul regal.

Potrivit normelor din Oman, Consiliul Regal trebuia să aleagă noul sultan dintre membrii familiei regale în maxim trei zile de la decesul monarhului. Dacă nu exista un consens, se deschidea plicul sigilat.

Totuși, succesiunea s-a desfășurat mult mai repede de atât, doar câteva ore. Consiliul Regal a decis să deschidă plicul iar cel menționat acolo, Haitham bin Tariq al-Said, vărul defunctului, a fost numit sultan și a depus sâmbătă dimineață jurământul. Noul sultan a fost până acum ministrul Culturii și a reprezentat țara la numeroase evenimente internaționale. Noul suveran a spus discursul său că va urma calea predecesorului său pentru modernizarea țării.

În Oman au fost decretate trei zile de doliu național pentru decesul sultanului Qaboos și trei zile de sărbătoare națională pentru noul sultan Haitham.

Sultanul Omanului este unul dintre ultimii monarhi autoritari rămași pe glob, fiind decidentul suprem al țării. Suveranul este, în același timp, primul ministru, șeful armatei, ministrul Apărării și ministrul de Externe.

Sultatul Qaboos preluase tronul în 1970 printr-o lovitură de palat împotriva tatălui său, care era un lider ultraconservator care interzisese purtatul de ochelari de soare, ascultatul la radio și voia să decidă cine are voie să se căsătorească și cine nu. În țară erau doar trei școli și 10 kilometri de drumuri pavate. Cu ajutorul banilor din petrol, Qaboos a modernizat țara. Monarhul a rămas popular în țară, deși opoziția era și este amuțită în continuare.

Relația României cu Oman

Cel mai recent eveniment major în relația România-Oman a avut loc în noiembrie 2018. Atunci a fost deschisă ambasada României, în prezența premierului de atunci, Viorica Dăncilă. Aceasta a făcut o vizită oficială în Oman, care a venit în contextul împlinirii a 45 de ani de relații diplomatice.

„România și Sultanatul Oman au aniversat, la 1 mai 2019, 45 de ani de relații diplomatice neîntrerupte, perioadă în care, prin eforturile comune ale celor două țări, s-a construit o fundație solidă care contribuie, și în prezent, la continua dezvoltare a cooperării politice, economice și sociale. Dialogul politic bilateral substanțial dintre cele două țări a fost consolidat recent, prin vizita prim-ministrului României, în noiembrie 2018, ocazie cu care au fost stabilite obiectivele comune pentru perioada următoare și a fost marcat un moment istoric în relația bilaterală, respectiv inaugurarea Ambasadei României la Muscat.

De-a lungul celor 45 de ani, relațiile bilaterale româno-omaneze au cunoscut o dezvoltare considerabilă, datorată valorilor comune ale celor două popoare, precum și a dinamismului cooperării în plan politic, economic și sectorial. În același timp, având ca reper importanța pe care cultura și educația le au în crearea legăturilor și afinităților între popoare, România și Sultanatul Oman au acționat constant pentru construirea de punți umane.” a scris MAE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here