Un val de noi cazuri de pedofilie zguduie Biserica Catolică din Polonia

Foto: Unsplash
Sute de noi cazuri de copii abuzați sexual de către clerici ai Bisericii Catolice Poloneze au fost dezvăluite, luni.

Într-un nou raport, 369 de cazuri de agresiune sexuală, comise între 1958 și 2020, au fost documentate între iulie 2018 și sfârșitul anului trecut, relatează Euronews.

Raportul apare într-un moment în care Biserica Catolică Poloneză, cu o înaltă influență politică, este acuzată de mușamalizarea cazurilor de pedofilie.

Potrivit bisericii, 39% dintre plângeri s-au dovedit a fi adevărate, în timp ce anchetele continuă în peste 50% din cazurile rămase, iar 10% din reclamații au fost respinse din lipsă de credibilitate.

La o conferință online la Varșovia, șeful Bisericii Catolice a Poloniei, Arhiepiscopul Wojciech Polak, a prezentat scuze victimelor și le-a cerut iertare, repetând ceea ce a spus anterior.

„Ceea ce este clar e că avem un val de cazuri” de la raportul anterior publicat în martie 2019, a spus Monseniorul Adam Zak, oficialul însărcinat cu urmărirea și prevenirea abuzurilor.

Primul raport al bisericii, pentru perioada 1990-2018, enumera cazurile a 382 de duhovnici care ar fi abuzat de 625 de minori.

42 dintre presupușii făptași din noul raport apar și în cel anterior, au spus reprezentanții bisericii.

O lungă serie de acuzații de abuz sexual a zguduit Biserica Catolică Poloneză în ultimii ani, mai ales după lansarea documentarului „Nu spune nimănui” al jurnalistului Tomasz Sekielski.

De anul trecut, Vaticanul a sancționat patru episcopi polonezi pentru mușamalizarea pedofiliei săvârșite de către clerici și a anunțat demisia altor doi episcopi.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here