Premierii polonez, ungar şi slovac îşi declară sprijinul pentru Republica Cehă în faţa Rusiei

Premierii Poloniei, Ungariei şi Slovaciei şi-au declarat luni susţinerea pentru acţiunile Republicii Cehe după ce aceasta a anunţat că suspectează că doi spioni ruşi ar fi implicaţi într-o explozie din anul 2014 la un depozit de muniţii soldată cu două decese, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

”Condamnăm (…) încă un act deplorabil de agresiune şi încălcare a dreptului internaţional comis de Rusia pe teritoriul european”, notează cei trei premieri într-o declaraţie publicată pe contul de Twitter al biroului premierului polonez Mateusz Morawiecki (foto), informează Agerpres.

Potrivit thenews.pl, acesta din urmă are luni discuţii prin videoconferinţă cu omologii săi din Grupul de la Vişegrad (Polonia, Ungaria, Republica Cehă şi Slovacia) axate pe ”actele de sabotaj (ale Rusiei) în Republica Cehă, escaladarea de către Rusia a situaţiei din Ucraina şi Belarus, cooperarea în cadrul Grupului de la Vişegrad şi consolidarea securităţii în regiune”.

Premierul ceh Andrej Babis a scris pe reţelele de socializare că premierii ţărilor Grupului de la Vişegrad au dat un ”mesaj clar” Rusiei.

”Condamnăm sabotajul rus de la Vrbetice, susţinem ferm Republica Cehă şi o vom sprijini la toate capitolele. Nu ne vom lăsa intimidaţi de Rusia. Mulţumim tuturor aliaţilor pentru solidaritatea lor”, au transmis luni cei patru prim-miniştri.

Guvernul ceh a expulzat pe 17 aprilie 18 diplomaţi ruşi după ce investigaţiile efectuate au confirmat participarea Rusiei la ”cel mai mare atac pe teritoriul ceh după 1968”, potrivit declaraţiei şefului comisiei parlamentare cehe pentru afaceri externe, Ondrej Vesely, referindu-se la explozia produsă la depozitul de muniţii de la Vrbetice.

În replică, Rusia a expulzat 20 de diplomaţi cehi, 5 polonezi şi 3 slovaci, după ce guvernele acestora expulzaseră la rândul lor diplomaţi ruşi ca gest de solidaritate faţă de Praga.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here