Talibanii, „show” satiric. Au organizat o înmormântare pentru forțele americane și NATO care s-au retras din Afganistan

Foto: Twitter

Talibanii și susținători ai acestora au organizat o „înmormântare” pentru forțele americane și aliate în orașul Khost din estul țării, relatează Insider.

Mulțimea de oameni poate fi văzută fluturând steaguri talibane și ridicând în aer arme.

Parada victoriei din Khost a inclus de asemenea rugăciuni false deasupra unor sicrie care au fost acoperite cu steagurile SUA, Marii Britanii, Franței și NATO, potrivit Reuters.

„31 august este ziua noastră oficială a libertății. În această zi forțele americane și NATO de ocupație au fugit din țară”, a declarat liderul taliban Qari Saeed Khosti pentru o televiziune locală.

General-maiorul Chris Donahue, ultimul soldat american care a părăsit Afganistanul, s-a îmbarcat într-un avion C-17 care a decolat din țară pe 30 august înainte de miezul nopții.

Aeronava C-17 a decolat la ora 23:59, ora Afganistanului, cu un minut înainte de termenul limită de retragere a trupelor americane, stabilit de președintele Joe Biden pe 31 august.

Plecarea avionului a marcat sfârșitul prezenței americane și a NATO în Afganistan care a durat 20 de ani și a pus capăt unei retrageri haotice organizate de SUA și aliații săi.


Focuri de armă au fost trase în aer în Kabul și alte orașe afgane pentru a celebra plecarea trupelor coaliției internaționale care a invadat țara după atacurile teroriste de la 11 septembrie 2001 cu scopul de a-i înlătura pe talibani de la putere și a-l captura pe liderul al-Qaeda, Osama bin Laden.

Luptătorii talibani au celebrat victoria și prin pozarea în carlingi ale avioanelor Forțelor Aeriene ale Afganistanului care au fost folosite pentru a lupta împotriva lor.

Armata americană a distrus mai multe avioane, vehicule blindate şi un sistem de apărare antirachetă înainte de a părăsi aeroportul din Kabul în cursul nopţii de luni spre marţi.

Purtătorul de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid a declarat pe 31 august că retragerea SUA din Afganistan este „o victorie care ne aparține tuturor”.

„Sperăm că Afganistanul nu va mai fi ocupat niciodată și că această țară să rămână prosperă, liberă, un cămin guvernat de legea islamică pentru toți afganii”, a mai afirmat acesta, citat de CNN.

Secretarul de stat american Antony Blinken a anunțat luni că între 100 și 200 de cetățeni americani au rămas în urmă în Afganistan și că Washingtonul va continua să îi ajute pe americanii care vor să părăsească țara.

Președintele Joe Biden a promis la rândul său marți că administrația sa îi va ajuta pe cetățenii americani să părăsească Afganistanul.

Acesta a estimat însă că în jur de 60.000 de translatori afgani și alți aliați ai SUA au rămas în Afganistan.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here