Tătaru: Cei care contestă azi să fi vorbit şi acum o lună, când eram foarte puţini pe baricade şi fără de resurse

Foto: INQUAM/Octav Ganea

Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat, miercuri seara, într-o emisiune televizată, că aceia care contestă măsurile luate de Guvern în perioada pandemiei ar fi trebui să vorbească în urmă cu o lună şi nu acum când situaţia se redresează, transmite Agerpres.

„Aş fi vrut ca cei care contestă astăzi să fi vorbit şi acum o lună (…) când eram foarte puţini pe baricade şi un corp medical lipsit de resurse încerca să stăpânească o pandemie. (…) Noi am început să gestionăm să monitorizăm încă de pe 23 ianuarie când am creat acel grup de lucru pentru monitorizarea şi managementul posibilelor infecţii cu coronavirus, când epidemia apăruse în China. (…) Primul caz în România a fost pe 26 februarie şi încă o dată vreau să repet: gândiţi-vă, pe 26 februarie noi aveam un caz, iar Spania avea două. Hai să urmărim evoluţia şi să vedem ce s-a întâmplat din acel moment. (…) Gândiţi-vă că la acest moment, în această pandemie, am putut vedea starea unui sistem medical din România la 30 de ani după Revoluţie, 30 de ani în care nu s-a întâmplat aproape nimic, în care am găsit visteriile goale, depozitele goale, am găsit discrepanţe mari între management şi corpul medical”, a afirmat ministrul Sănătăţii, la Realitatea Plus.

El a spus că toate persoanele care au lucrat în unităţile medicale şi au avut legătură cu bolnavi COVID vor beneficia de stimulent financiar de 2.500 de lei, precizând că listele cu persoanele îndreptăţite vor fi făcute la nivelul fiecărei unităţi medicale, de către conducerile acestora.

Nelu Tătaru a menţionat că plata se va face din banii Ministerului Sănătăţii, cel mai probabil luna aceasta, urmând să fie recuperaţi din fondurile europene puse la dispoziţie în acest scop.

„O parte din spitale ne-au transmis listele, o parte nu. (…) Regula este ca toţi cei care au avut contact COVID să poată primi aceşti bani. Rămâne să fie nominalizaţi, identificaţi de către fiecare conducător de unitate. (…) Îşi vor primi aceşti bani. Rămâne ca la nivelul unităţilor medicale să se facă această raportare”, a precizat Nelu Tătaru.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here