Tensiunile americano-turce escaladează: SUA impun sancțiuni Turciei/ 1.000 de militari, ordin de a părăsi Siria

Statele Unite au sancţionat luni două ministere şi trei oficiali guvernamentali din Turcia, ca reacţie la ofensiva militară a Ankarei în nordul Siriei.

Preşedintele Donald Trump i-a telefonat totodată omologului său turc Recep Tayyip Erdogan pentru a cere un armistiţiu imediat, a declarat vicepreşedintele Mike Pence, care se va deplasa în regiune „cât mai curând posibil”.

Armata siriană a intrat între timp în regiuni din nord-estul Siriei, ceea ce ar putea avea ca rezultat confruntări cu forţele turce.

Desfăşurarea de forţe siriene are loc în urma unui acord cu forţele conduse de kurzi, care până săptămâna trecută au fost aliaţii Statelor Unite.

Turcia a arătat că ofensiva sa are rolul să împingă forţele kurde din apropierea frontierei şi stabilirea unei zone sigure, unde să poată reveni până la 2 milioane de refugiaţi sirieni, aflaţi în prezent în Turcia.

Mulţi dintre aceşti refugiaţi nu sunt kurzi, iar criticii avertizează că acest lucru poate conduce la purificarea etnică a populaţiei locale kurde.

Despre sancţiuni

Secretarul Trezoreriei SUA Steven Mnuchin a descris sancţiunile, la Washington, ca fiind „foarte puternice”, cu impact asupra economiei Turciei, transmite News.ro.

Potrivit unui comunicat al Trezoreriei, sancţiunile au fost aplicate Ministetului turc al Apărării şi Ministerului Economiei, precum şi miniştrilor Apărării, Energiei şi Internelor.

„Acţiunile guvernului turc pun în pericol civili nevinovaţi şi destabilizează regiunea, subminând campania de înfrângere a ISIS (gruparea Stat Islamic)”, mai arată comunicatul.

Apărând alături de Mnuchin, vicepreşedintele Pence a avertizat că sancţiunile „vor continua şi vor deveni mai ferme dacă şi până când Turcia nu va înceta imediat focul, va opri violenţele şi va accepta să negocieze un acord pe termen lung asupra problemelor de la frontiera dintre Turcia şi Siria”.

Pence a spus că preşedintele Trump a reluat acest lucru în timpul convorbirii telefonice cu Erdogan.

Vicepreşedintele a reiterat că Statele Unite „nu şi-au exprimat acordul ca Turcia să invadeze Siria”.

Statele Unite au anunţat mai devreme că incursiunea inacceptabilă a Turciei în Siria a avut ca rezultat eliberarea multora dintre luptătorii capturaţi ai ISIS.

Tot luni, statele Uniunii Europene s-au angajat că suspende expoturile de arme în Turcia, dar nu au aplicat un ambargou total asupra armamentului, la nivelul UE.

Ca reacţie, Turcia a anunţat că va analiza cooperarea cu UE din cauza atitudinii „ilegale şi părtinitoare” a acesteia.

Ce se întâmplă în teren

Presa siriană de stat a relatat că forţe ruseşti au intrat în oraşul strategic Manbij, aflat în zona unde Turcia vrea să creeze o zonă sigură.

Forţe turceşti şi miliţii siriene aliate se adună în apropierea oraşului.

Acordul Siriei şi forţele conduse de kurzi este considerat o victorie pentru preşedintele sirian Bashar al-Assad, trupele sale revenind în nord-estul ţării pentru prima oară din 2012, când retragerea acestora pentru a lupta cu rebeli din alte regiuni ale ţării au permis kurzilor să preia controlul în zonă.

Kurzii au avut un rol esenţial pentru ca SUA să limiteze influenţa Rusiei şi Iranului şi păstrarea unui avantaj în regiune.

Deocamdată, forţele siriene nu vor intra între Tal Abyad şi Ras al-Ain, unde Turcia şi-a concentrat eforturile. Oficialii conduşi de kurzi au spus că vor păstra conducerea politică şi vor readuce ordinea în regiune.

Guvernul rus, aliat al lui Erdogan, a anunţat că nu vrea să susţină posibilitatea unei confruntări între forţe ruseşti şi turce în Siria şi că este în contact permanent cu autorităţile turce.

Până la 160.000 de civili şi-au părăsit locuinţele, potrivit agenţiei umanitare ICHA a ONU, iar numărul ar urma să crească.

Cel puţin 50 de civili au fost ucişi în interiorul Siriei şi alţi 18 peste graniţă, în sudul Turciei. Forţele kurde au confirmat moartea a 56 de luptători ai săi, în timp ce Turcia a anunţat că patru soldaţi ai săi şi 16 luptători sirieni pro-Turcia au fost ucişi în Siria.

„Noi executăm acest ordin”

Cei aproximativ 1.000 de militari americani desfăşuraţi în nordul Siriei au primit ordinul de a părăsi această ţară, a declarat luni un ofricial american de rang înalt, care a solicitat anonimatul, pentru AFP.

„Noi executăm acest ordin”, a declarat el, subliniind că această retragere vizează „toţi” militarii desfăşuraţi în Siria, „cu excepţia celor care se află la Al-Tanf”, o bază aflată sub controlul a aproximativ 150 de militari americani în sudul Siriei.

Secretarul american al Apărării Mark Esper a anunţat duminică faptul că Statele Unite urmează să retragă până la 1.000 de militari din nordul Siriei.

Însă el nu a spus în mod clar dacă aceştia urmează să părăsească definitiv ţara sau dacă se retrag doar din zonele de luptă între forţele turce şi kurde.

Forţele kurde sunt aliatele occidentalilor în lupta antijihadistă.

Donald Trump a avertizat luni că „Statele Unite nu se vor angaja în alt război între oameni care se luptă între ei de 200 de ani”.

„Oamenii chiar cred cu adevărat că trebuie să intrăm într-un război împotriva Turciei care este membră NATO? Războaiele fără sfârşit de vor termina”, a scris el pe Twitter.

Săptămâna trecută, preşedintele Trump a retras brusc trupele americane din nord-estul Siriei, după o discuţie telefonică cu Erdogan. Măsura a permis declanşarea operaţiunii turce, care consideră că kurzii din Siria sunt o extensie a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care lutpă pentru autonomie în Turcia de trei decenii.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here