The Moscow Times: Putin retrage principala agenție rusă de spionaj FSB din Ucraina și o înlocuiește cu GRU

Vladimir Putin a retras cea mai mare agenție de informații a Rusiei, FSB, din rolul său de principală agenție de spionaj pentru războiul din Ucraina și a predat responsabilitatea unei ramuri de informații militare puternic militarizate, GRU, informează The Moscow Times.

Noul ofițer principal, Vladimir Alekseyev, primul adjunct al șefului GRU, este puternic implicat în câteva dintre cele mai grave atacuri ale lui Putin asupra Occidentului din ultimul deceniu. El este acuzat de Regatul Unit și de Uniunea Europeană că a supravegheat atacul cu arme chimice de la Salisbury în 2018. Un ofițer cu experiență al forțelor speciale, el este, de asemenea, sancționat de SUA pentru interferență cibernetică directă   în alegerile din 2016 din SUA.

Semnalul public al schimbării a venit săptămâna trecută, când postul TV pro-Kremlin Tsargrad a difuzat o poveste intitulată „Generalii victoriei: cine este responsabil de operațiunea specială rusă?” Articolul sugera că acești oameni se vor asigura că armata rusă și-a atins în sfârșit obiectivele în Ucraina.

Unii dintre cei numiți — precum generalul Alexander Dvornikov, căruia i s-a dat comanda generală  a operațiunii luna trecută — erau familiari telespectatorilor, la fel ca și șefii mai multor districte militare și unități majore. Dar a existat un nume care a ieșit în evidență. Alekseyev a fost identificat pentru prima dată drept principalul general pentru informații despre Ucraina.

Vestea a marcat o schimbare semnificativă. Până acum, Ucraina a fost responsabilitatea Serviciului Cinci al FSB, departamentul care a furnizat lui Putin informații despre Ucraina înainte de invazie. Începutul dezastruos al războiului, întunecat de publicarea preventivă de către serviciile secrete occidentale a unor planuri extrem de secrete încă nerealizate și de absența completă a revoltelor populare a vorbitorilor de limbă rusă (despre care i s-a spus lui Putin că vor avea loc) a aruncat o umbră întunecată asupra departamentului din FSB. Șeful acesteia, generalul FSB Serghei Beseda, a fost inițial arestat și deținut în renumita închisoare Lefortovo.

Alekseyev este un tip foarte particular de ofițer de informații militare rusești. Și-a început cariera în forțele speciale, sau Spetsnaz, mai degrabă decât într-o postare elegantă și căutată la o ambasadă din Occident. Sarcina lui în GRU era să supravegheze direcția a 14-a – care conduce Spetsnaz, brațul paramilitar al agenției – iar în 2011 a devenit prim-adjunct al șefului GRU.

Promovarea unor astfel de bărbați a fost tipică noii abordări aduse de Serghei Șoigu după ce a devenit ministru al Apărării în 2012. Alekseyev și cei la fel ca el au devenit noua față a unei agenții pe care Șoigu era hotărât să o extindă rapid. Dar unde să găsești personalul? A căutat în rândurile forțelor speciale. S-ar putea să nu aibă abilitățile mai blânde ale altor ofițeri de informații, dar sunt tipi duri și gata să ucidă.

Alekseyev a văzut acțiunile militare din Siria și a fost implicat în conflictul din Donbas. Colegii ofițeri îl consideră brutal și încrezător în sine până la imprudență.

Sosirea noului bărbat a fost însoțită de știri mai sumbre și uluitoare despre Beseda. De-a lungul căderii sale în disgrație, Beseda și departamentul său au devenit un magnet pentru căutarea unor țapi ispășitori de la Moscova. Armata și chiar alte departamente ale FSB l-au acuzat pe Beseda și pe oamenii săi că l-au dezinformat pe Putin, punând astfel bazele unei campanii armate eșuate. S-a spus că sume mari de bani alocate pentru acțiuni subversive în Ucraina au dispărut.

S-a presupus pe scară largă că Beseda urma să fie lăsat să lâncezească ani de zile în izolare în Lefortovo, unde au fost ținuți cândva consilierii căzuți în dizgrație ai lui Stalin.

Dar acum două săptămâni, presa pro-Kremlin a dat vestea că Beseda a fost văzut la înmormântarea generalului KGB Nikolai Leonov. Potrivit raportului, Beseda a ținut un discurs. El a fost descris ca șef interimar al Serviciului al Cincilea (deși nu au fost furnizate filmări). Scopul era evident – să anuleze sau să minimizeze zvonul căderii sale.

(…)În cele din urmă, a venit vestea că Beseda a fost văzut intrând în biroul său din Lubyanka, sediul neo-baroc al FSB din Moscova. A sunat foarte ciudat și complet fără precedent. A arunca un general în închisoare și apoi a-l returna în funcție era genul de manevră pe care numai Stalin era capabil să o joace cu generalii săi.

Dar există ceva logică în această mișcare. Putin rămne ferm la ideea că războiul a decurs „conform planului” și probabil că acționează în consecință. Audiența lui nu este publicul larg, aflat încă foarte mult sub controlul propagandei de la Kremlin, ci elitele ruse – birocrația din capitală și nu numai, inclusiv serviciile militare și secrete. Au pus sub semnul întrebării strategia lui Putin – deși doar în privat – și sunt oamenii pe care Putin trebuie să-i convingă că totul decurge conform planului, în Ucraina.

Aruncarea în închisoare a principalului tău maestru de spionaj din Ucraina a transmis exact opusul și a arătat clar că a existat într-adevăr un eșec semnificativ de informații în Ucraina. Deci, mesajul lui Putin este acum de a pretinde că lui Beseda nu i s-a întâmplat nimic.

Dar repunerea lui Beseda în biroul său nu înseamnă că Putin are încredere în FSB, sau în serviciul lui Beseda în special, în Ucraina, după cum arată clar numirea lui Alekseyev.

Forțele gung-ho din comunitatea de spionaj a Rusiei sunt acum însărcinate să scoată victoria din mlaștina celui mai mare eșec militar și de informații al țării lor de la al Doilea Război Mondial.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here