Tismăneanu, acuzat de rasism după o postare cu un cârd de ciori. CNCD: „Vom trimite speța la Universitatea Maryland”

O postare a politologului Vladimir Tismăneanu, expert în istoria curentelor totalitare, a provocat un iureș, aducându-i acuzații de rasism.

Vladimir Tismăneanu a postat pe contul său de Facebook o imagine cu un cârd de ciori și următorul text: „Aeroportul Țăndărei. Toate zborurile sunt anulate”.

Postarea a provocat o reacție indignată din partea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”. „Aseară în mediul online. Rasism în elita culturii!
Astăzi, cetățenii României așteaptă de la Denisa Comănescu (Raftul Denisei) și Vladimir Tismăneanu (University of Maryland), cel puțin, SCUZELE Dvs!”
, se arată într-o reacție postată pe pagina de Facebook a „Elie Wiesel”.

Ulterior, Vladimir Tismăneanu și-a șters postarea.

CNCD: „Vom trimite speța la Universitatea Maryland din Statele Unite”

O reacție pe marginea acestui subiect a venit sâmbătă și din partea lui Asztalos Csaba, șeful Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD).

„În situația puțin probabilă în care nu primim plângeri în cursul zilei de luni, CNCD va iniția procedura de autosesizare în cazul Vladimir Tismăneanu. În paralel, vom trimite speța la Universitatea Maryland din Statele Unite, unde dl. Tismăneanu este profesor. Vom solicita Universității Maryland să se pronunțe asupra mesajului postat de cadrul său didactic, în raport cu principiile de etică și nediscriminare pe care le aplică în cultura lor organizațională, academică”, a anunțat Asztalos pe Facebook.

În apărarea lui Vladimir Tismăneanu au sărit, până la această oră, expertul în securitate națională Hari Bucur-Marcu și Andrei Oișteanu, scriitor și specialist în istoria religiilor.

Hari Bucur-Marcu: „Tot ce există este o glumă proastă, care nici măcar nu era a lui”

Reacția lui Hari Bucur-Marcu, pe Facebook:

Subiectul: Un român american, profesor de științe politice la University of Maryland, College Park, analist politic și sociolog, specializat pe probleme aparținând fostului spațiu sovietic, inclusiv România, cu o operă solidă în spate, este victima mediatică a celor care îl acuză cu frenezie de rasism, pentru un gest singular de a relua pe facebook o glumă proastă despre conaționali de culoare.

Comentariul meu: Zău? Sunt ferm convins că absolut niciunul și niciuna dintre acuzatorii virulenți din mass media aborigenă, virtuală sau clasică, habar nu are despre ce vorbește, când zice despre rasism, în acest caz. Ca să fi putut vorbi despre rasism, ar fi trebuit ca în opera acuzatului să se găsească elemente edificatoare despre mentalitățile și convingerile acestuia că rasa persoanei ar fi criteriu de ierarhizare socială și politică. Dar nu există nici măcar vreun element aluziv despre asta. Tot ce există este o glumă proastă, care nici măcar nu era a lui, la care a renunțat imediat și pentru care și-a cerut scuze.

Concluzia: Îi spun domnului profesor că a încurcat-o, cu publicul românesc virtual și nu numai! Degeaba are o operă! Degeaba are rezultate de cercetare științifică! Degeaba s-a format ca expert într-un spațiu geopolitic anume! A făcut o glumă despre o minoritate de altă culoare? A făcut! De acum înainte, doar asta contează! Vom vorbi doar despre profesorul ăla american, care se dădea el mare că știe ce și cum despre români, dar care nu este decât un rasist condamnabil pe vecie!

Dacă nu mă crede, să îi întrebe pe alți intelectuali români, cum sunt ei arătați cu degetul pentru o glumă proastă de-a lor, ca și când asta ar fi reperul de inteligență, de moralitate și de cultură la care au ajuns și de care nu au cum să treacă vreodată, în viața asta și în următoarele.

Disclamer: subiectul nu este al meu, deoarece eu, ca sibian, agreez doar glumele despre ardeleni, atât cele bune cât și cele proaste.

Andrei Oișteanu: „Este complet absurd”

Reacția lui Andrei Oișteanu, pe Facebook:

DECLARAŢIE PE PROPRIA RĂSPUNDERE

A-l acuza pe Vladimir Tismaneanu de rasism, extremism de dreapta, nazism şi de alte orori, este complet absurd. El a scris un raft de cărţi importante împotriva extremismelor.

La fel în ceea ce o priveşte pe Denisa Comanescu. Ea a editat un raft de cărţi importante împotriva extremismelor.

P.S. Arunc acest mesaj, închis într-o sticlă, în valurile Oceanului virtual.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here