Tudorel Toader, despre zvonul că va fi înlocuit din Comisia de la Veneția: Era previzibil

Tudorel Toader, on the right, and Vĕra Jourová

Tudorel Toader nu este mirat de informațiile apărute în presă potrivit cărora guvernul Ludovic Orban ar avea intenția să-l schimbe din postul de membru al Comisiei de la Veneția. Totuși, fostul ministru al Justiției nu este convins că acest lucru se va întâmpla.

„Era previzibil acest demers, în condițiile în care mulți sunt cei care își doresc să fie membri titulari în Comisia de la Veneția. Rămâne de văzut. Guvernul anterior a menținut calitatea de membru supleant pentru Bogdan Aurescu. Cel mai probabil este faptul că vor trimite o scrisoare deschisă către președintele Comisiei de la Veneția. Eu cred că vor face un astfel de demers” a spus Tudorel Toader.

Tudorel Toader a fost numit de guvernul Dăncilă în 2018 pentru un mandat al doilea mandat de patru ani. Schimbarea lui din funcție ar fi însă foarte dificilă. Potrivit regulamentului Comisiei de la Veneția, un membru poate fi înlocuit în timpul mandatului „doar dacă și-a depus demisia sau dacă va concluziona Comisia că membrul în cauză nu mai poate sau nu mai este calificat să-și exercite funcția.”

Potrivit Europa Liberă, care citează surse politice, Guvernul ar putea trimite în luna decembrie un memorandum de retragere a încrederii statului în prestația lui Tudorel Toader, ceea ce ar echivala cu cu solicitarea de înlocuire a fostului ministru.

În decembrie are loc una dintre cele patru reuniuni anuale ale Comisiei de la Veneția, în cadrul căreia ar putea avea loc și dezbaterea asupra înlocuirii lui Toader. Fostul ministru nu a ținut cont de recomandările Comisiei al cărui membru era. De exemplu, el a ignorat recomandarea pentru renunțarea la Secția pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiției (SIIJ sau Secția Specială).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here