Turcia: Va fi nevoie de decenii pentru a restabili încrederea între ţările occidentale şi Rusia

Mevlut Cavusoglu, ministrul turc de Externe. Foto: Facebook

Va fi nevoie de decenii pentru „a restabili încrederea” între ţările occidentale şi Rusia, a estimat marţi ministrul afacerilor externe al Turciei, Mevlut Cavusoglu, informează AFP, preluat de Agerpres.ro.

„A reconstrui toate acestea va lua timp. Posibil va fi nevoie de decenii pentru a restabili încrederea”, a spus Cavusoglu, afirmând că „noi asistăm la începutul unui nou Război Rece”.

Membră a Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) şi aliată a Ucrainei, căreia i-a livrat drone de luptă, Turcia încearcă de la începutul conflictului din Ucraina să faciliteze o mediere între Moscova şi Kiev şi a refuzat să se alinieze sancţiunilor occidentale împotriva Rusiei, dorind să menţină o linie deschisă cu Kremlinul.

„În pofida evoluţiilor pe teren, credem să rămâne loc pentru diplomaţie”, a adăugat şeful diplomaţiei turce, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute împreună cu omologul său ungar Peter Szijjarto, la Ankara.

Cavusoglu a afirmat că „măsuri rapide trebuie luate pentru (a se ajunge la) un acord de încetare a focului” între Kiev şi Moscova.

Turcia a găzduit de două ori negocieri directe între cele două părţi, pe 10 martie la nivel ministerial în Antalya (sud) şi pe 29 martie la Istanbul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here