Ucrainenii din teritoriile ocupate nu sprijină anexarea la Rusia. Sondajul care nu i-a plăcut Kremlinului și soarta „dinamică” a referendumurilor

Sursa: Serghei Bobîlev / TASS

Kremlinul încă speră că în toamnă vor putea fi organizate referendumuri de aderare la Rusia a autoproclamatelor DPR și LPR, precum și a teritoriilor din regiunile Herson și Zaporojie, ocupate de trupele ruse, notează Meduza. Anterior, sursa citată a scris că Administrația Prezidențială (AP) a Federației Ruse spera ca referendumurile să aibă loc pe 11 septembrie, zi în care sunt programate mai multe tipuri de alegeri. Totuși, în sânul administrațiilor pro-ruse ale acestor teritorii, se vorbește în termeni mai vagi, de tipul: „începutul toamnei”, „primele zece zile ale lunii septembrie” sau la mijlocul lunii.

<< Potrivit a trei surse Meduza, apropiate de Kremlin, 11 septembrie rămâne o „dată orientativă”, nu definitivă. Interlocutorii au explicat că, cel mai probabil, până în acea zi trupele ruse și forțele autoproclamatei RDP nu vor putea ocupa întregul teritoriu al regiunii Donețk (Rusia recunoaște RDP tocmai în astfel de granițe). Conform calculelor Meduza, forțele pro-ruse controlează acum 59,7% din regiune.

În același timp, Kremlinul nu are nicio îndoială că mai devreme sau mai târziu va fi posibil să ia restul de 40% din teritoriu. Ca opțiune principală (și realistă), Administrația Prezidențială ia în considerare acum organizarea tuturor referendumurilor abia după aceea. După cum a explicat unul dintre interlocutorii Meduza, ar trebui să existe „unitate generală și sărbătoare” (secretarul de presă prezidențial, Dmitri Peskov, nu a răspuns la întrebările adresate de Meduza).

Cu toate acestea, o altă sursă afirmă că trupele ruse ar putea pierde în curând controlul asupra Hersonului. Autoritățile ucrainene intenționează să recucerească regiunea Herson și au lovit deja podul Antonovski, de pe Nipru, care fusese folosit pentru aprovizionarea armatei ruse.

Interlocutorii Meduza, apropiați de Kremlin, au subliniat că în caz de intensificare a contraofensivei, poate fi necesar să se organizeze referendumuri înainte de 11 septembrie, indiferent de situația din regiunea Donețk, la acel moment doar o parte din RPD fiind anexată la Rusia.

„Regiunea Herson a fost mai mult sau mai puțin rapid ocupată [la începutul lunii martie] și ocupată cu puțină vărsare de sânge. După referendum, va fi teritoriul Rusiei și va fi apărat ca teritoriu al Rusiei”, a explicat sursa.

Noua Rusie

Potrivit surselor Meduza, referendumurile ar trebui să aibă loc sub sloganul: „Împreună cu Rusia”. În Zaporojie au apărut deja inscripții cu acesta, a fost organizată o mișcare cu același nume, iar la Herson a avut loc un forum sub acest nume.

„Dacă vrei ceva – și noi toți vrem să fim împreună cu Rusia – atunci întregul univers ne va ajuta și, în primul rând, Rusia. Și tot ceea ce facem cu dragoste este sortit succesului”, a declarat, la acel forum, Vladimir Saldo, șeful „administrației militaro-civile” din regiunea ocupată. Acum este internat în spital, iar sarcinile lui sunt îndeplinite de Serghei Eliseev, fost ofițer FSB și președinte al „guvernului” regiunii.

Surse Meduza, apropiate administrației prezidențiale, au explicat că a fost luat în considerare și un alt slogan, „Noua Rusie”. Ideea lui era să le arate locuitorilor din teritoriile anexate că, după referendumuri, Rusia „va primi o nouă calitate, ca stat, va deveni mai puternică, oamenii din aceste teritorii vor ajuta la asta”.

Totuși, potrivit unuia dintre interlocutori, lui Vladimir Putin (precum și membrilor Consiliului de Securitate) nu i-a plăcut ideea. În opinia lor, Rusia „acum își revine, nu adaugă ceva nou”.

Drept urmare, potrivit unor surse apropiate Kremlinului, la referendumuri nu va exista o „componentă ideologică clară” – accentul va fi pus pe faptul că în Rusia locuitorii acestor teritorii vor putea trăi mai bine decât în ​​Ucraina.

După cum a scris anterior Meduza, referendumurile sunt gestionate de Administrația Consiliului de Stat de la Kremlin, condusă de Alexander Haricev, un apropiat al șefului blocului politic al Kremlinului, Serghei Kirienko. Adjunctul lui Haricev, Boris Rapoport, supraveghează direct votul. De obicei, se ocupă de campanii electorale problematice: de exemplu, a lucrat la realegerea guvernatorului din Primorski Krai, în 2018, și la alegerile pentru guvernatorul din Sankt Petersburg, în 2019, pe care Alexander Beglov le-a câștigat cu un număr imens de încălcări.

Potrivit surselor Meduza, tehnologul șef și coordonatorul referendumurilor este viceguvernatorul Sevastopolului, Serghei Tolmacev. Într-adevăr, pe Telegram, Tolmacev publică știri despre mișcarea „Împreună cu Rusia” și începutul activității televiziunii ruse în Zaporojie. Nu a răspuns întrebărilor Meduza.

Serghei Tolmacev este originar din Krasnoiarsk, la fel ca liderul Sevastopolului, Mihail Razvojaev, cu care au mai lucrat. De exemplu, în calitate de strateg politic, Tolmacev a lucrat la campania electorală pentru guvernatori, din 2018, în Hakassia și, potrivit surselor Meduza, a folosit PR-ul negru pentru a preveni alegerea comunistului Valentin Konovalov. Dar tot a câștigat alegerile.

În același 2018, liderul opoziției, Alexei Navalnîi, l-a numit pe Serghei Tolmacev organizatorul atacului asupra sediului său din Moscova. După publicarea anchetei echipei lui Navalnîi cu privire la legătura dintre oligarhul Oleg Deripaska, prim-adjunctul cabinetului guvernului, Serghei Prihodko, și escorta Nastia Rîbka, fete pe jumătate goale, în lenjerie de latex, au înconjurat sediul. Tolmacev a fost remarcat și el în compania lor, dar el a negat participarea la pregătirea acțiunii.

„Un alt punct forte [al lui Tolmacev] este mobilizarea administrativă. De ce să agiți și să convingi oamenii cu viclenie dacă îi poți duce cu autobuzul la secțiile de votare?”, a explicat, pentru Meduza, unul dintre cunoscuții tehnologului politic.

Pe Tolmacev îl vor ajuta și alți „varegi” din Rusia (Meduza a scris deja despre asta în detaliu). Potrivit surselor Meduza, oficialii și tehnologii politici implicați în organizarea referendumurilor sunt plătiți cu destul de mulți bani. De exemplu, un oficial rus din administrarea uneia dintre republicile autoproclamate, care lucrează în blocul său politic, primește mai mult de două milioane de ruble pe lună. Iar tehnologilor li se oferă un milion de ruble: „Dar merg cei mai disperați. Sau cei care vor să-și arate loialitatea pentru a avea mai târziu contracte profitabile. Mulți sunt de acord, dar sunt descurajați de familie”.

Referendum „real”

Surse apropiate Kremlinului au subliniat, pentru Meduza, că eforturile propagandiștilor și strategilor politici nu au dus până acum la rezultatul dorit de autoritățile ruse.

Doi interlocutori apropiați Administrației Prezidențiale au afirmat, pentru Meduza, că la mijlocul lunii iulie a fost efectuat un sondaj sociologic închis în teritoriile ocupate din regiunile Zaporojie și Herson, pentru a stabili dacă localnicii doresc să se alăture Rusiei. Conform rezultatelor sale, aproximativ 30% s-au declarat în favoarea aderării, același număr (sub ocupație) s-au pronunțat în favoarea păstrării regiunilor în interiorul Ucrainei. Restul „au avut dificultăți în a răspunde”.

„Desigur, un astfel de suport nu este suficient pentru un referendum real”, a subliniat unul dintre interlocutorii Meduza familiarizați cu rezultatele sondajului.

Nu există date sociologice sigure în acest sens, dar Kremlinul nu are nicio îndoială că, în ciuda nivelului scăzut de sprijin, referendumurile se vor „derula așa cum ar trebui”. Potrivit uneia dintre surse, din cauza „împrejurărilor speciale” din timpul votării, va fi deschis un număr limitat de secții de votare la care locuitorii pro-ruși vor fi agitați să vină – această imagine va fi folosită de propagandiști în reportajele lor.

Administrația Prezidențială este încrezătoare că cei care susțin menținerea regiunilor la Ucraina nu vor merge la un referendum organizat de Rusia pe teritoriul capturat de armata sa. >>

KOMMERSANT | Rusia, o țară modestă din perspectiva investițiilor în companii high-tech. Implicațiile, pe termen lung

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here