UE îi cere lui Putin eliberarea lui Navalnîi, cu o zi înaintea unor manifestaţii în întreaga Rusie

Sursa: Wikipedia

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, anunţă că l-a sunat vineri pe preşedintele rus Vladimir Putin şi că i-a cerut ”eliberarea imediată” a lui Aleksei Navalnîi, înaintea unor manifestaţii prevăzute, sâmbătă, la Moscova şi în numeroase oraşe ruseşti, relatează AFP, preluată de News.ro.

Preşedintele Consiliului a subliniat ”îngrijorarea gravă” a UE cu privire la Aleksei Navalnîi şi a îndemnat la ”respectarea integrală şi necondiţionată a drepturilor sale”, se precizează într-un comunicat, difuzat în urma acestei convorbiri telefonice.

Charles Michel, preşedintele instanţei care reprezintă statele membre UE, este cel care a avut iniţiativa de a-l suna pe preşedintele rus, la o zi după un summit european, cu scopul de a reitera cererea Celor 27 a eliberării imediate a liderului opoziţiei ruse.

Mai multe state membre UE şi Parlamentul European (PE) cer să se impună noi sancţiuni Rusiei.

Aleksei Navalnîi s-a întors duminică la Moscova, după ce a primit îngrijiri în Germania în urma unei presupuse otrăviri cu un agent neurotoxic de tip nociciok.

UE a sancţionat mai mulţi membri ai anturajului preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-i consideră implicaţi în această tentativă de asasinat.

Miniştrii Afacerilor Externe ai UE urmează să lanseze luni o reflecţie pe tema unor măsuri de adoptat în vederea susţinerii cererilor de eliberare a opozntului rus.

Însă ar urma să nu se ia vreo decizie în cadrul acestei reuniuni, organizată prin videoconferinţă din cauza pandemiei covid-19, a anuţat o sursă diplomatică.

Charles Michel l-a informat pe Vladimir Putin cu privire la decizia convocării unei ”dezbateri strategice cu privire la relaţiile UE-Rusia” în cadrul unui summit european prevăzut în martie.

Echipa lui Aleksei Navalnîi a îndemnat la manifestaţii – sâmbătă – în 65 de oraşe ruseşti, pentru a cere eliberarea opozantului – adunări ”ilegale” potrivit autorităţilor.

Poliţia din Moscova a ameninţat, de exemplu, că orice manifestaţie ilegală ”va fi reprimată”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here