Angela Merkel a declarat în ultimul său discurs de Anul Nou în calitate de cancelar german că 2020 a fost de departe cel mai dificil din cei 15 ani de când se află în fruntea Germaniei. Ea a spus totuşi că începutul vaccinării împotriva COVID-19 face din 2021 un an al speranței, potrivit Mediafax.

Merkel, care a condus Germania şi Uniunea Europeană prin criza financiară din 2008, criza datoriilor greceşti un an mai târziu şi criza migranţilor în urmă cu cinci ani, a condamnat mişcările de protest împotriva măsurilor de carantină şi a spus că se va vaccina când dozele vor fi disponibile pe scară largă.

Permiteţi-mi să vă spun ceva personal: în nouă luni vor avea loc alegeri parlamentare şi nu voi mai candida din nou”, a spus Merkel, în vârstă de 66 de ani. „Astăzi este, probabil, ultima dată când sunt în măsură să ofer mesajul de Anul Nou”, a continuat ea.

Merkel a adăugat: „Cred că nu exagerez când spun: niciodată în ultimii 15 ani nu am avut un an mai greu, şi niciodată în ciuda tuturor grijilor şi a unui anumit scepticism, nu l-am aşteptat pe noul an cu atât de multă speranţă”.

Cea mai mare economie a Europei organizează alegeri în septembrie, iar Merkel cel mai probabil va preda ştafeta unuia dintre cei trei bărbaţi care se luptă să conducă partidul Uniunii Creştine Democrate (CDU), favorit să conducă coaliţia de guvernare.

În cazul în care construirea unei coaliţii după alegerile din septembrie va continua dincolo de decembrie, Merkel va rămâne cancelar interimar în 2022 până când va fi instaurat un nou guvern.

1 COMENTARIU

  1. 1. Ca un facut si la acest sfirsit de an 2020 poate ar fi momentul sa aratam :
    Poate ar fi fost momentul sa aratam cum detinatoarea presedentiei Consiliului Uniunii Europene si numim Germania (in ultimile 6 luni din an ) a reusit printre multe altele , semnarea unui acord comercial de principiu cu China , introducerea clauzei ce sustine -Statul de drept – peste tot in Uniune ,concomitent cu punerea la dispozitie a tuturor membrilor a unor sume uriase de bani , parte imprumuturi , parte granturi si nu in ultimul rind a finalizat Brexitul exact asa cum si-a dorit . Pentru cei – 27 – mai mult de atit nu se putea face intr-un timp atit de scurt si poate ar trebui sa amintim si vaccinul produs de compania germană BioNTech și de partenerul ei american Pfizer. Germania si UE – first – putem zice- fara doar si poate .Este o zicere ,mereu comentata in spatiul public al amatorilor de fotbal ,ce ne spune : Toata lumea joaca fotbal ,dar doar Germania cistiga , asa ca o lauda adusa pragmatismului german in mai toate locurile unde isi lasa amprenta . Din natia care a provocat doua razboaie mondiale a devenit natia , poate cea mai pacifista din lume .

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here