Şeful echipei de experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) care desfăşoară o anchetă în oraşul Wuhan din China asupra originii pandemiei de Sars-CoV-2 a părut să excludă joi, într-un interviu pentru agenţia France Presse, ipoteza unei scăpări dintr-un laborator, despre care a spus că ar fi un „excelent scenariu” de film, scrie Agerpres. Pe de altă parte, dr. Peter Daszak, membru al misiunii în curs a OMS, a declarat pentru Sky News că posibilitatea ca virusul să fi scăpat din laborator nu a fost exclusă.

Suntem cu toții conștienți de ipotezele legate de implicarea potențială a laboratorului în acest sens și cu siguranță vom pune întrebări despre toate aspectele cheie ale Institutului de Virologie din Wuhan”, a declarat Daszak.

Dr. Daszak, care este președintele Alianței EcoHealth, un ONG, a spus că vizitele la fața locului oferă informații valoroase – în special piața fructelor de mare Huanan, unde au apărut primele cazuri de COVID- 19 au fost grupate.

Dacă există date care indică vreo ipoteză, vom urmări datele, vom urmări dovezile unde ne conduc. Dacă ne conduc către o piață de fructe de mare și un lanț de frig, o vom urmări acolo.

Dacă ne conduc la o fermă pentru animale sălbatice sau la o piață pentru animale sălbatice, vom merge acolo. Dacă ne conduc la un laborator, vom merge acolo. Totul este pe masă și avem o minte deschisă”.

La rândul său, șeful misiunii, Peter Ben Embarek se numără printre cei zece cercetători ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) ajunşi luna trecută în China pentru a ancheta apariţia COVID-19.

Echipa s-a deplasat miercuri la Institutul de Virusologie din Wuhan, în centrul Chinei, acuzat, în special de fostul preşedinte american Donald Trump, că a lăsat virusul să scape din unul dintre laboratoarele sale, accidental sau nu.

Până acum este cel mai controversat loc vizitat de delegaţie.

„Dacă vom începe să urmărim şi să vânăm fantome ici-colo, nu vom ajunge nicăieri”, a declarat Ben Embarek, prin telefon, de la Beijing.

Totuşi, vizita la Institutul de Virusologie a fost „o etapă importantă pentru a înţelege de unde vin aceste poveşti”, a mai afirmat acest specialist în securitate alimentară, aflat în post la Beijing din partea OMS de la începutul anilor 2010.

Institutul de Virusologie din Wuhan dispune din 2012 de un laborator de înaltă securitate P3 (de la ‘patogen de clasa a 3-a’) care analizează numeroşi viruşi, în special coronaviruşi.

Instituţia deţine de asemenea şi un P4 (pentru patogeni şi mai periculoşi). Este un laborator cu o securitate şi mai mare, care poate găzdui tulpini precum Ebola şi pe care OMS l-a vizitat de asemenea.

Ben Embarek a spus că a avut cu interlocutorii săi chinezi „discuţii foarte sincere”, utile „pentru a înţelege” poziţia lor „asupra unor afirmaţii văzute şi citite în media”.

La mijlocul lunii ianuarie, înainte de a părăsi postul de şef al diplomaţiei americane, Mike Pompeo a arătat din nou cu degetul Institutul de Virusologie din Wuhan.

Totuşi, până acum nu a apărut nicio probă care să acrediteze această ipoteză, precizează AFP.

Toate aceste presupuneri ar constitui „scenarii excelente pentru filme şi seriale”, a mai spus şeful echipei de experţi ai OMS, care a promis totuşi că va „urmări ştiinţa şi faptele” pentru a trage o concluzie definitivă asupra originii pandemiei.

Delegaţia ar urma să îşi încheie săptămâna viitoare misiunea la Wuhan, potrivit lui Ben Embarek.

„Nu vor exista răspunsuri complete asupra originii virusului, dar va fi un prim pas bun”, a atras el atenţia.

La rândul său, dr. Daszak a declarat pentru Sky News că și în cazul în care originea virusului va fi descoperită, noile tulpini îi fac să creadă că vom trăi cu COVID-19 pentru totdeauna.

Acesta este unul dintre virusurile care a infectat oamenii, a devenit endemic și va fi cu noi pentru totdeauna”, a spus Daszak.

„Dar vom ajunge la un acord cu situația asta. Vom avea un vaccin care funcționează și vom găsi o variantă de ieșire, vom modifica vaccinul”.

Surse: Agerpres, Sky News

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here