Un inamic redutabil al COVID-ului se află chiar în mască. Ce au descoperit doi cercetători

Măștile faciale contribuie la reducerea răspândirii Sars-Cov-2, știam asta. Dar cum anume o face, concret, a rămas o întrebare insuficient cercetată. Până azi, când concluziile unui studiu amplu oferă o explicație aprofundată asupra mecanismului prin care masca previne infectarea sau, dacă aceasta are loc, boala pe care o declanșează este mai ușoară, scrie The Economist.

Joseph Courtney și Ad Bax, doi cercetători de la Institutul Național de Sănătate din Bethesda, au descoperit, după cum relatează Biophysical Journal, că totul se reduce la umiditate, la sistemul imunitar și la puterile de protecție ale mucusului.

Studiul a confirmat ceea ce se știa deja, că măștile reduc numărul de particule infecțioase care intră în nas și gură. Prin urmare, este de așteptat ca boala severă să fie mai puțin probabilă. Dar au descoperit ceva și mai important. Un factor care determină severitatea bolii este cât de departe ajung particulele virale în plămânii unei persoane. Măștile de față ieftine din bumbac se luptă să blocheze cei mai mici aerosoli, care sunt cel mai probabil să pătrundă profund. Însă, doar această bucată de material nu este suficientă pentru a se achita de misiune. Dr Courtney și dr. Bax s-au întrebat dacă altceva ar putea explica efectul lor protector. Și au găsit răspunsul:

Una dintre primele linii de apărare ale organismului împotriva agenților patogeni din aer este cunoscută sub numele de „mecanism de eliminare mucociliară”. Mucusul lipicios din nas și căile respiratorii blochează virușii și bacteriile. Părul mic cunoscut sub numele de cili împinge mucusul în gât. De acolo este înghițit și acizii puternici ai stomacului distrug invadatorii. Dar acest mecanism se bazează pe acele părți relevante ale corpului care rămân umede.

Acest lucru este mai greu în timpul iernii, deoarece odată cu răcirea aerului, capacitatea sa de a reține apa scade. Umiditatea scăzută tinde să usuce căile respiratorii. Acesta este unul dintre motivele pentru care mulți viruși ai căilor respiratorii superioare, cum ar fi gripa, înfloresc în timpul iernii, scrie The Economist.

Courtney și Bax au demonstrat că măștile pot ajuta la menținerea umidității. Argumentul este că, pe măsură ce o persoană expiră, vaporii de apă se condensează în interiorul măști. Apoi, la inhalare, aerul uscat care trece prin mască colectează apa depusă și o readuce în căile respiratorii și în plămâni. Acest lucru oferă sistemului imunitar un avantaj semnificativ.

Dornici să-și testeze ideea, cercetătorii au verificat mai multe măști la 37° C, 22° C și 8° C.

Au respirat într-o cameră sigilată, analizând nivelul de umiditate în căile respiratorii superioare. Au descoperit că, deși toate măștile au crescut nivelul de umiditate într-o oarecare măsură, masca din bumbac a avut cea mai bună performanță. În camera cea mai încălzită a sporit umiditatea relativă a aerului inspirat cu peste 50%, comparativ cu respirația fără mască. În camera rece, acest număr a crescut la 300%. (Celelalte măști au înregistrat cifre cuprinse între 150% și 225%.) Acest lucru arată că mai mult decât filtrarea unora dintre particulelor virale care plutesc în aer, măștile ajută, de fapt, la menținerea nivelului de mucus specific unei persoane sănătoase, chiar și în condiții neprielnice. Iar mucusul, după cum explicam mai sus, reprezintă cea mai bună apărare în fața virusului.

O descriere detaliată găsiți în podcast-ul Babbage al The Economist:

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here