„Vaccinul-maimuță”, episodul 2. Rusia atacă vaccinul anti-COVID al AstraZeneca prin intermediul unor personalități occidentale „autentice” – The Times

Propaganda rusă își diversifică tacticile de dezinformare, alegând să atașeze fabricilor deja clasice de trolli și girul unor personalități occidentale „autentice”.

The Times pune lupa pe un caz din Marea Britanie. Un jurnalist britanic a fost implicat în răspândirea unor povești false menite să submineze încrederea în vaccinul împotriva coronavirusului dezvoltat de Universitatea Oxford și compania AstraZeneca.

Potrivit The Times, în prima etapă a campaniei de dezinformare, Rusia l-a folosit pe jurnalistul britanic James Wilson, în vârstă de 68 de ani, corespondent la Bruxelles pentru diferite site-uri de știri, pentru a lansa campanii de dezinformare legate de vaccinul dezvoltat de Oxford și AstraZeneca.

Wilson a publicat articole și postări care susțineau că „publicul este îngrijorat de sprijinul științific” pentru vaccinul Oxford-AstraZeneca, pe care le-a ilustrat cu imagini create în Rusia, care înfățișau cimpanzei în haine de laborator cu seringi în mână, purtând etichete „AstraZeneca”. 

Abia ulterior trolli ruși au demarat campania de subminare a încrederii în vaccin pe rețelele de socializare din mai multe țări. 

Întrebat despre originea imaginilor pe care le-a publicat în articole online, precum și pe blogul său, Wilson a susținut că acestea sunt „pe toate rețelele sociale, doar căutați-le pe Google”.

The Times spune că după ce s-a dovedit că nu este așa și că jurnalistul avusese anterior acces la aceste imagini fabricate în Rusia, James Wilson a refuzat să explice cum a avut acces la ele și dacă a fost plătit pentru a le publica.

Campania rusă a fost concepută pentru a planta imagini și clipuri pe rețelele sociale din mai multe țări. A doua etapă a campaniei a intenționat să folosească mass-media de stat rusă cu articole și bloguri din alte țări pentru a raporta neliniștea oamenilor, repetând aceste imagini ca dovadă a temerilor globale cu privire la vaccinul Oxford. 

James Wilson a lucrat mai mult timp în Europa de Est și este membru al Consiliului de afaceri al Ucrainei în UE. Wilson a refuzat să răspundă întrebărilor adresate The Times. Publicația menționează că nu există nicio dovadă că știa că serviciile sale erau folosite de Rusia, dar articolele sale par să fi devenit baza pentru o campanie globală.

CITIȚI ȘI: Vaccinul testat de Universitatea Oxford şi AstraZeneca a generat un răspuns imun robust la vârstnici

„Folosirea boților (softuri specializate) în campaniile de pe rețelele sociale își pierd eficiența pe măsură ce administratorii acestora reușesc să-i identifice și să marcheze știrile false și campaniile coordonate. Sunt angajați jurnaliști independenți din Vest pentru a produce conținut care promovează mesajele pro-ruse”, a comentat Jacob Wallis, expert în dezinformare la Institutul de Politici Strategice din Australia, pentru The Times.

Tactici similare au fost folosite în SUA luna trecută, când Peace Data, un site de știri false administrat de Agenția Rusă de Cercetare pe Internet, a angajat jurnaliști independenți americani pentru 200 de dolari pe zi pentru a scrie articole.

Într-o investigație recentă, The Times a arătat cum trollii Rusiei au diseminat online o teorie a conspirației: aceea că vaccinul Oxford-AstraZeneca ar putea transforma oamenii în maimuțe, deoarece folosește un virus de la cimpanzei ca vector. Campania se adresează atât țărilor în care Rusia vrea să își vândă propriul vaccin Sputnik V, cât și națiunilor occidentale.

Mesajele folosite în campania de dezinformare reflectă declarațiile unor înalți oficiali de la Kremlin, care descriu vaccinul dezvoltat de Oxford ca „vaccin-maimuță”, în contrast cu cel dezvoltat de Rusia derivat dintr-un adenovirus uman.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here