Cum au încercat serviciile ruse să provoace incidente la protestele de duminică / Culisele dejucării planului

Serviciile speciale ale Federaţiei Ruse ar fi intenţionat să destabilizeze situaţia în Republica Moldova, inclusiv în cadrul mitingului convocat pentru duminică la Chişinăi, susţine şeful Poliţiei Naţionale din Republica Moldova, Viorel Cernăuţean, care a prezentat, în cadrul unui briefing de presă, mai multe informaţii despre acest plan, relatează NewsMaker, preluat de News.ro.

Şeful Inspectoratului General al Poliţiei (IGP), Viorel Cernăuţeanu, susţine că pentru duminică, 12 martie, fusese planificată o acţiune în scopul „organizării dezordinilor în masă şi a destabilizărilor”, un plan care a fost însă zădărnicit. Declaraţiile au fost făcute în cadrul unui briefing de presă susţinut cu câteva ore înainte de ora la care ar urma să înceapă mitingul de la Chişinău (13:00) convocat de „Mişcarea pentru popor”, coagulată în jurul partidului lui Ilan Şor, un oligarh având legături cu Moscova care este dat în căutare internaţională.

Potrivit şefului IGP, în spatele acţiunilor destabilizatoare ar fi serviciile speciale ruseşti. Viorel Cernăuţeanu spune că au fost formate 10 grupuri a câte 10 persoane, care trebuiau să fie instruite pentru provocări. Coordonarea tuturor acţiunilor ar fi fost organizată de o persoană din Federaţia Rusă. Cernăuţeanu s-a referit la un cetăţean rus care a venit la 9 martie în Republica Moldova. Aceasta avea misiunea de instrui persoanele care urmau să provoace incidente în Republica Moldova. Pentru anumite acţiuni, diversioniştii ar fi primit 10.000 de dolari, a menţionat şeful IGP, citat de NewsMaker.

Viorel Cernăuţeanu a mai spus că persoanelor implicate le-a fost promis sprijin din partea unor forţe politice din Moldova şi a precizat că sâmbătă au fost au fost duse şi audiate la poliţie 25 de persoane, dintre care şapte au fost reţinute.

Toate aceste informaţii au fost obţinute graţie unui agent infiltrat, a dezvăluit şeful Poliţiei. „Agentul nostru sub acoperire, infiltrat în această grupare, a intrat în contact cu persoane din Federaţia Rusă. Un al doilea cetăţean al Federaţiei Ruse, Andrei, a venit în Moldova şi avea scopul de a organiza instructajul. Acesta a mai fost în Moldova. Şi-a schimbat numele de familie şi actele de câteva ori, pentru a nu putea fi urmărit”, a arătat Cernăuţeanu.

Şeful IGP a făcut publice înregistrări cu camera ascunsă din timpul instructajelor.

După aceste dezvăluiri făcute de şeful Poliţiei din Republica Moldova, Partidul Acasă Construim Europa (PACE), fondat şi condus de Gheorghe Cavcaliuc, a anunţat că nu va mai participa la acţiunile de protest care se vor desfăşura duminică în Chişinău. „Noi nu vom participa la protestele organizate la data de 12.03.2023. Cerem tuturor membrilor şi simpatizanţilor Partidului PACE să respecte decizia partidului şi să nu meargă astăzi la aceste proteste. Iar dacă careva din colegii noştri vor merge la aceste proteste, Partidul va considera că aceştia merg pe cont propriu şi nu reprezintă partidul”, a scris Gheorghe Cavcaliuc pe reţelele sociale.

Ulterior, şi asociaţia obştească „Scutul poporului” a anunţat că renunţă la participarea la protestul planificat pentru 12 martie, scrie NewsMaker.

Pe de altă parte, câteva autocare şi microbuze cu protestatari din mai multe raioane, care au pornit duminică spre Chişinău ca să-şi exprime nemulţumirea faţă de actuala guvernare şi faţă de preşedinta ţării, au fost opriţi de oamenii legii, ceea ce a stârnit nemulţumirea deputatei ŞOR Marina Tauber, care a scris pe reţelele sociale că protestul este paşnic, iar oamenii aduc „icoane”.

„Mişcarea Pentru Popor va organiza astăzi un miting paşnic, la care oamenii acestei ţări aduc icoane. Oamenii vor ca în această duminică să se roage Lui Dumnezeu pentru pace, iar regimul Sandu-PAS seamănă doar ură şi provoacă conflicte”, a scris Marina Tauber pe Facebook.

Membrii şi simpatizanţii Partidului „ŞOR” au organizat protestul sub pretextul de a cere autorităţilor să achite integral facturile cetăţenilor.

Rezultatele eforturilor depuse de autorități în ultimele zile

În ultimele şapte zile, 182 de străini şi 46 de mijloace de transport care au vrut să intre în Republica Moldova au fost respinşi la frontieră, printre aceştia numărându-se şi un reprezentant al Grupării Wagner, compania rusă de mercenari fondată de oligarhul Evgheni Prigojin, un apropiat al Kremlinului, notează News.ro.

Un reprezentant al structurii private militare din Federaţia Rusă Wagner ar fi încercat să ajungă săptămâna aceasta în Republica Moldova. El a fost depistat la Aeroportul internaţional Chişinău, iar poliţiştii de frontieră nu i-au autorizat intrarea în ţară, a anunţat duminică Poliţia de Frontieră, potrivit NewsMaker.

„Atragem atenţia că măsurile întreprinse, bazându-se pe analiza de risc şi a informaţiilor obţinute în comun cu autorităţile naţionale, inclusiv prin schimbul de informaţii cu partenerii internaţionali, a permis depistarea în fluxul de pasageri, în punctul de trecere a frontierei de stat Aeroportul Internaţional Chişinău, a unui cetăţean care a fost identificat ca şi un posibil reprezentant al unei companii private militare din Federaţia Rusă (Wagner). Cetăţeanului în cauză nu i-a fost autorizată trecerea frontierei de stat, fiind întors pe cale aeriană în statul de pornire”, a comunicat duminică Poliţia de Frontieră, care a făcut publice şi o serie de fotografii.

Potrivit aceleiaşi surse, în ultimele şapte zile, au primit refuz de intrare în Republica Moldova 182 de cetăţeni străini şi 46 de vehicule.

Anunţul vine în condiţiile în care duminică sunt convocate proteste la Chişinău, iar în ultima vreme, atât autorităţile din Moldova, cât şi serviciile americane de informaţii au avertizat că există planuri ale Moscovei de a destabiliza situaţia din ţară prin provocări la proteste puse la cale de reprezentanţi ai serviciilor sub acoperire civilă.

Un tânăr care avea un rucsac cu însemnele grupării lui Prigojin a fost reţinut sâmbătă la Praga, în timpul unor proteste organizate de un politician cu poziţii pro-Kremlin, proteste care au degenerat în cele din urmă în confruntări cu poliţia, după ce manifestanţii au vrut să intre în clădirea Muzeului Naţional pentru a smulge un steag ucrainean arborat pe clădire.

Grupul Wagner este un grup de mercenari conduşi de unul dintre cei mai apropiaţi aliaţi ai preşedintelui Putin, Evgheni Prigojin. Compania este cunoscută ca armata privată a lui Vladimir Putin, fiind implicată, de-a lungul timpului, în conflictele din Ucraina, Siria şi din câteva ţări africane.

The Observer: Rusia şi-a pierdut „soft power”-ul şi îşi vede vechii aliaţi sovietici îndepărtându-se

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here