Vânzarea către România a pachetului de modernizare pentru F-16, aprobată de Washington

Departamentul de Stat al SUA a aprobat o posibilă vânzare către guvernul României a unui pachet de servicii de modernizare de avioane F-16, suport logistic şi echipamente conexe, pentru un cost estimat de 175,4 milioane de dolari, se arată într-un comunicat de presă al Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii (Defence Security Cooperation Agency, DSCA), citat de Agerpres.

Comunicatul precizează că DSCA a emis la 3 noiembrie notificarea necesară către Congres cu privire la această posibilă vânzare.

Potrivit DSCA, Guvernul României a solicitat să achiziţioneze versiuni modernizate de avionică, software, echipamente de comunicaţii, asistenţă de navigaţie şi cockpituri pentru flotila sa de avioane Mid-Life Update (MLU) Block 15 F-16, împreună cu suport logistic adiţional.

În modernizarea aparatelor de zbor sunt incluse opt sisteme GPS LN-260, 19 sisteme radio multifuncţionale MIDS JTRS, sisteme AN/APX-126 Advanced Identification Friend or Foe (IFF), radiouri ARC-210, aplicaţii criptografice KIV-78, alte dispozitive de comunicaţii, navigaţie şi criptare sigure, software Joint Mission Planning System (JMPS), instruire de personal, piese de schimb şi reparaţii, publicaţii şi documentaţie tehnică, servicii de suport ingineresc, tehnic şi logistic ale guvernului SUA şi ale contractorului, alte elemente de logistică şi suport.

Costul total estimat este de 175,4 milioane de dolari.

Această vânzare propusă va veni în sprijinul obiectivelor de politică externă şi securitate naţională ale SUA, prin contribuţia la creşterea securităţii unui aliat din NATO în dezvoltarea şi menţinerea unei capabilităţi puternice de autoapărare, va consolida obiectivele de securitate naţională ale Statelor Unite în regiune, va creşte capabilitatea României de a face faţă unor ameninţări actuale şi viitoare prin modernizarea avioanelor sale pentru a corespunde cerinţelor de sisteme de comunicaţii criptate utilizate de forţele NATO, mai menţionează comunicatul.

Această capacitate de comunicaţii sigure va ajuta România în ce priveşte apărarea teritoriului său şi a personalului militar american staţionat acolo, arată textul citat.

Conform acestuia, România a demonstrat un angajament financiar semnificativ de a-şi moderniza armata, care îi va creşte şi mai mult interoperabilitatea cu NATO, iar România nu va avea nicio dificultate în a integra aceste capacităţi în forţele sale armate.

Vânzarea propusă a acestui echipament şi suport nu va modifica balanţa militară în regiune, adaugă comunicatul.

Contractorul principal va fi compania Lockheed Martin Aeronautics din Fort Worth, Texas.

Nu sunt cunoscute acorduri de offset propuse în legătură cu această vânzare potenţială, se mai spune în comunicatul Agenţiei pentru Cooperare în Domeniul Apărării şi Securităţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here