Ion Marcel Vela participa la sedinta de Guvern, marti, 10 decembrie 2019. Inquam Photos / Ilona Andrei

Ministrul de Interne, Marcel Vela, a declarat, joi, că nu este de acord cu blocarea zborurilor din Italia spre România, fiind de părere că a nu-i lăsa pe români să se întoarcă în țară nu e „nici moral, nici patriotic”, relatează Mediafax.

Marcel Vela a declarat, joi, că susține verificarea pertinentă a celor care vin din Italia, însă nu este de acord ca românii din Diaspora să nu se poată întoarce acasă.

Cei care sunt din zona de focar nu au voie să plece din Italia. Deci nu putem presupune că a venit din zona de focar. Nu aș dori să acuzăm oamenii care vin din Italia că sunt din focar pentru că nu au voie să plece de acolo. Dacă vin din Italia compatrioți de-ai noștri, români din Diaspora, nu poți, ca stat, să închizi granița, să spui că nu are voie. Nu este corect nici moral și nici patriotic. Eu nu sunt adeptul închiderii zborurilor cu Italia. Susțin să facem verificări pertinente, științifice, cu celeritate, astfel încât cei care au suspiciuni de a fi bolanvi, care au intrat în contact cu oameni bolnavi, să poată fi tratați, triați și să poată fi incluși în anumite metode, proceduri de tratament”, a spus Marcel Vela.

Întrebat dacă există variante în care să nu se mai permită zboruri dinspre Italia, ministrul de Interne a spus că se face, în prezent, o evaluare la nivel european privind metoda de reacție, în contextul coronavirusului.

Facem o evaluare la nivel european chiar acum. Chiar acum o facem pentru că sunt mai multe metode de reacție în diferite state. De exemplu în Danemarca sunt câțiva bolnavi depistați și s-au luat măsuri, au închis zborurile cu nordul Italiei (…). În Franța se închid școli sau anumite activități. Dorim să avem o comunicare și cu tot ceea ce înseamnă gestionarea la nivel european, la Bruxelles, a situațiilor de urgență, astfel încât să se facă un protocol unitar de reacție. Noi în Comitetul de Situații de Urgență am stabilit niște etape de intervenție, până la 20 de bolnavi cum acționăm, până la 100 de bolnavi cum acționăm, până la 2.000, peste 2.000 de bolnavi. Avem strategii și planuri de acțiune și vreau să asigură cetățenii pentru fiecare etapă de analiză și intervenție. Important este să nu intrăm în panică, să știți că panica e mai periculoasă decât coronavirusul. Important este să respectăm măsurile, sugestiile, sfaturile, instrucțiunile pe care le vedeți la televizor sau le ascultați la radio sau le citiți pe site-urile de știri și mulțumesc presei că le publicați mereu astfel încât cetățenii să își ia măsurile de protecție”, a mai spus Marcel Vela.

Marcel Vela propus ministru al Afacerilor Interne a fost avizat favorabil în comisiile parlamentare. Au fost 17 voturi „pentru”, cinci „împotrivă” și două abțineri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here